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フラクトース含有糖類の主要な食品供給源と罹患メタボリックシンドロームとの関連。システマティックレビューとメタアナリシス
Association of Major Food Sources of Fructose-Containing Sugars With Incident Metabolic Syndrome: A Systematic Review and Meta-analysis.
PMID: 32644139 PMCID: PMC7348689. DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2020.9993.
抄録
重要性:
砂糖加糖飲料(SSB)は、メタボリックシンドローム(MetS)のリスクの増加と関連している。しかし、フルクトース含有糖類の他の重要な食品源がMetSの発症に果たす役割は明らかにされていない。
Importance: Sugar-sweetened beverages (SSBs) are associated with increased risk of metabolic syndrome (MetS). However, the role of other important food sources of fructose-containing sugars in the development of MetS remains unclear.
目的:
フルクトース含有糖類の主要な食品源とMetS発症との関連を検討すること。
Objective: To examine the association of major food sources of fructose-containing sugars with incident MetS.
データソース:
MEDLINE、Embase、およびCochrane Libraryでは、データベース開始から2020年3月24日までの間に、以下の検索語を用いて含まれる研究の参考文献リストを手動で検索したほか、以下の検索語を用いて検索を行った。
Data Sources: MEDLINE, Embase, and Cochrane Library were searched from database inception to March 24, 2020, in addition to manual searches of reference lists from included studies using the following search terms: sugar-sweetened beverages, fruit drink, yogurt, metabolic syndrome, and prospective study.
試験の選択:
包含基準は、研究開始時にMetSを発症していない参加者において、フルクトース含有糖類の主要な食物源とMetS発症との関連を調査した1年以上のプロスペクティブ・コホート研究を対象とした。
Study Selection: Inclusion criteria included prospective cohort studies of 1 year or longer that investigated the association of important food sources of fructose-containing sugars with incident MetS in participants free of MetS at the start of the study.
データの抽出と合成:
研究の質は、Newcastle-Ottawa Scaleを用いて評価した。MetSの発生源となる各食品源について、ランダム効果メタアナリシスを用いて極端なクォンタイルリスク推定値をプールした。研究間の不均一性を評価し(コクランQ統計量)、定量化した(I2統計量)。用量反応解析は、1段階線形混合効果モデルを用いて実施した。エビデンスの確実性は、GRADE(Grading of Recommendations, Assessment, Development, and Evaluation)を用いて評価した。結果は、Meta-analysis of Observational Studies in Epidemiology(MOOSE)およびPreferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-analyses(PRISMA)報告ガイドラインに従って報告された。
Data Extraction and Synthesis: Study quality was assessed using the Newcastle-Ottawa Scale. Extreme quantile risk estimates for each food source with MetS incidence were pooled using a random-effects meta-analysis. Interstudy heterogeneity was assessed (Cochran Q statistic) and quantified (I2 statistic). Dose-response analyses were performed using a 1-stage linear mixed-effects model. The certainty of the evidence was assessed using GRADE (Grading of Recommendations, Assessment, Development, and Evaluation). Results were reported according to the Meta-analysis of Observational Studies in Epidemiology (MOOSE) and Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-analyses (PRISMA) reporting guidelines.
主なアウトカムと対策:
MetS発症のプールされたリスク比(RR)(ペアワイズおよび用量反応)。
Main Outcomes and Measures: Pooled risk ratio (RR) of incident MetS (pairwise and dose response).
結果:
8種類の果糖含有食品とMetSを評価した13件の前向きコホート研究(参加者49591人[年齢中央値、51歳;範囲、6~90歳]、MetSあり14205人)が含まれた。SSBについては有害な線形用量反応関連(355mL/dのRR、1.14;95%CI、1.05-1.23)、ヨーグルト(85g/dのRR、0.66;95%CI、0.58-0.76)および果物(80g/dのRR、0.82;95%CI、0.78-0.86)についてはL字型の保護用量反応関連が認められた。果汁(ミックスと100%)は、中等量での保護とU字型の用量反応関連を示した(ミックス果汁。125 mL/日のRR、0.58;95%CI、0.42-0.79;100%果汁。125 mL/dのRR、0.77;95%CI、0.61-0.97)。)蜂蜜、アイスクリーム、菓子類はMetS発症率との関連はなかった。証拠の確実性は、SSB、ヨーグルト、果物、ミックスフルーツジュース、100%果汁では中程度であり、その他のすべての食品源では非常に低かった。
Results: Thirteen prospective cohort studies (49 591 participants [median age, 51 years; range, 6-90 years]; 14 205 with MetS) that assessed 8 fructose-containing foods and MetS were included. An adverse linear dose-response association for SSBs (RR for 355 mL/d, 1.14; 95% CI, 1.05-1.23) and an L-shaped protective dose-response association for yogurt (RR for 85 g/d, 0.66; 95% CI, 0.58-0.76) and fruit (RR for 80 g/d, 0.82; 95% CI, 0.78-0.86) was found. Fruit juices (mixed and 100%) had a U-shaped dose-response association with protection at moderate doses (mixed fruit juice: RR for 125 mL/d, 0.58; 95% CI, 0.42-0.79; 100% fruit juice: RR for 125 mL/d, 0.77; 95% CI, 0.61-0.97). Honey, ice cream, and confectionary had no association with MetS incidence. The certainty of the evidence was moderate for SSBs, yogurt, fruit, mixed fruit juice, and 100% fruit juice and very low for all other food sources.
結論と関連性:
このメタアナリシスの結果から、SSBとMetSとの有害な関連は、フルクトース含有糖類の他の食物源には及ばず、ヨーグルトと果物では用量範囲全体にわたって、また中等度の用量では100%果汁とミックス果汁では保護的な関連があることが示唆された。したがって、遊離糖源を制限する必要性に関する現在の方針およびガイドラインを再検討する必要があるかもしれない。
Conclusions and Relevance: The findings of this meta-analysis suggest that the adverse association of SSBs with MetS does not extend to other food sources of fructose-containing sugars, with a protective association for yogurt and fruit throughout the dose range and for 100% fruit juice and mixed fruit juices at moderate doses. Therefore, current policies and guidelines on the need to limit sources of free sugars may need to be reexamined.