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マンゴーの皮と果肉がストレプトゾトシン誘発糖尿病ラットの酸化ストレスに対する神経保護効果を示した
Neuroprotective effects of mango cv. 'Ataulfo' peel and pulp against oxidative stress in streptozotocin-induced diabetic rats.
PMID: 32648261 DOI: 10.1002/jsfa.10658.
抄録
背景:
酸化ストレスは、糖尿病の発症と進行に関与している、両方の脳を損傷することができます。マンゴーとその副産物は、抗酸化作用を持つ生理活性化合物の供給源である。我々は、マンゴーの皮と果肉がストレプトゾトシン誘発糖尿病ラットの脳内酸化ストレスを緩和すると仮説を立てた。
BACKGROUND: Oxidative stress has been implicated in the pathogenesis and progression of diabetes mellitus, both can damage the brain. Mango and its by-products are sources of bioactive compounds with antioxidant properties. We hypothesized that mango cv. 'Ataulfo' peel and pulp mitigate oxidative stress in the brain of streptozotocin-induced diabetic rats.
結果:
24匹の雄のWistarラットを4つのグループに分けた:コントロール、未治療の糖尿病患者(UD)、マンゴー補食(MTD)とマンゴー補食(MPD)で前処理された糖尿病患者。ラットには、糖尿病誘導後4週間(MTD)、または糖尿病誘導前2週間と4週間後(MPD)にそれぞれ異なる食事を与えた。介入後、血清および脳(小脳および大脳皮質)を採取し、遺伝子発現、酵素活性および酸化還元バイオマーカーを評価した。スーパーオキシドジスムターゼ2(SOD2)の発現はMTD群の大脳皮質で増加したが,グルタチオン-S-トランスフェラーゼp1(GSTp1)の発現はMTD群の大脳皮質,MPD群の大脳皮質および小脳で高かった。SOD1活性は全糖尿病群の小脳と大脳皮質で高かったが、GST活性はMPD群の小脳と大脳皮質で高かった。UD群では小脳と大脳皮質で脂質過酸化が増加したが、マンゴーを補うことで両領域での増加が抑制され、多食症、体重減少、安定した血糖値を維持した。
RESULTS: Twenty-four male Wistar rats were divided into 4 groups: control, untreated diabetic (UD), diabetic treated with a mango-supplemented diet (MTD) and diabetic pretreated with a mango-supplemented diet (MPD). The rats were fed the different diets for four weeks after diabetes induction (MTD), or two weeks before and four weeks after induction (MPD). After the intervention, serum and brain (cerebellum and cortex) were collected to evaluate gene expression, enzyme activity and redox biomarkers. Superoxide dismutase 2 (SOD2) expression increased in the cortex of the MTD group, whereas glutathione-S-transferase p1 (GSTp1) expression was higher in the cortex of the MTD group, and cortex and cerebellum of the MPD group. SOD1 activity was higher in the cerebellum and cortex of all diabetic groups, whereas GST activity increased in the cerebellum and cortex of the MPD group. Lipid peroxidation increased in the cerebellum and cortex of the UD group, however, mango-supplemented diet prevented this increase in both regions, while also mitigating polyphagia, weight loss and maintained stable glycemia in diabetic rats.
結論:
我々は、マンゴーが糖尿病によって誘発された酸化ストレスに対して強力な神経保護特性を発揮することを提案する。それは、糖尿病によって引き起こされる生化学的変化を予防し、治療するための代替手段となり得る。この記事は著作権で保護されています。無断複写・転載を禁じます。
CONCLUSION: We propose that mango exerts potent neuroprotective properties against diabetes-induced oxidative stress. It can be an alternative to prevent and treat biochemical alterations caused by diabetes. This article is protected by copyright. All rights reserved.
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