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肥満、インスリン抵抗性、脂質プロファイルに対するZataria oxymelの効果。無作為化対照三重盲検試験
Effects of Zataria oxymel on obesity, insulin resistance and lipid profile: A randomized, controlled, triple-blind trial.
PMID: 32651141 DOI: 10.1016/j.joim.2020.06.003.
抄録
背景:
肥満は公衆衛生上の大きな問題であり、その発生は先進国と発展途上国で著しく増加している。しかし、肥満の治療に天然物を使用することを検討した研究はほとんどありませんでした。オキシメルとZataria multiflora Boiss.(ZM)、ここではZataria oxymel (ZO)と呼ぶ)を組み合わせて服用することによる肥満、脂質プロファイル、インスリン抵抗性に対する効果はまだ研究されていない。
BACKGROUND: Obesity is a major public health problem and its occurrence is markedly increasing in developed and developing countries. However, few studies have investigated the use of natural products to treat obesity. The effects of taking a combination of oxymel and Zataria multiflora Boiss. (ZM), herein referred to as Zataria oxymel (ZO), on obesity, lipid profile and insulin resistance have not yet been studied.
目的:
本試験は、オキシメルとZOの肥満、脂質プロファイル、インスリン抵抗性に対する効果を評価したものである。
OBJECTIVE: This study evaluates the effects of oxymel and ZO on obesity, lipid profile and insulin resistance.
デザイン、設定、参加者および介入:
この無作為化対照三重盲検試験では、太りすぎの患者を3つのグループに無作為に分け、1日2回、12週間にわたり試験化合物の投与を受けた。A群は各治療で0.75gのZMを10mLのオキシメルで投与され、B群は各治療で1.5gのZMを10mLのオキシメルで投与され、C群(対照)は各治療で10mLのオキシメルのみを投与された。
DESIGN, SETTING, PARTICIPANTS AND INTERVENTIONS: In this randomized, controlled, triple-blind trial, overweight patients were randomly divided into three groups and received doses of study compounds twice per day for twelve weeks. Group A received 0.75 g ZM in 10 mL oxymel in each treatment; group B received 1.5 g ZM in 10 mL of oxymel in each treatment and group C (control) only received 10 mL of oxymel in each treatment.
主なアウトカム測定:
登録時に体格指数(BMI)、ウエスト周長、ヒップ周長を含む体格測定値を測定した。血液検査は試験開始時と試験終了時に再度実施した。血液パラメータには、空腹時血糖値(FBS)、インスリン値、血清脂質プロファイル(総コレステロール、トリグリセリド、低密度リポ蛋白コレステロール、高密度リポ蛋白コレステロール)、肝酵素(アスパラギン酸トランスアミナーゼ、アラニントランスアミナーゼ)が含まれた。血清クレアチニンも開始時と3ヶ月間、毎月の間隔で測定した。恒常性モデル評価指標は、空腹時インスリン(μIU/mL)×FBS(mg/dL)/405として算出した。
MAIN OUTCOME MEASURES: Anthropometric parameters, including body mass index (BMI), waist circumference and hip circumference, were measured at the time of registration. Blood tests were carried out at the beginning and once again at end of the study. Blood parameters included fasting blood sugar (FBS), insulin levels, serum lipid profile (total cholesterol, triglyceride, low-density lipoprotein cholesterol and high-density lipoprotein cholesterol) and liver enzymes (aspartate transaminase and alanine transaminase). Serum creatinine was also measured at the beginning of the project and in monthly intervals for three months. The homeostasis model assessment index was calculated as fasting insulin (μIU/mL) × FBS (mg/dL)/405.
結果:
その結果、ZOを受けた患者は、A群、B群、C群でそれぞれウエスト周長の有意な減少を経験したが(P<0.001)、BMIには有意な変化はなかった。また、A群では股関節周長の減少が認められた(P=0.01)。B群とC群では、インスリン抵抗性のホメオスタティックモデル評価で減少が認められた(それぞれP=0.05、P=0.01)が、FBSでは有意な減少は認められなかった。脂質プロファイル、肝酵素、血清クレアチニンへの影響は3群で認められなかった。
RESULTS: The results showed that patients receiving ZO experienced significant reduction in waist circumference in groups A, B and C, respectively (P < 0.001) but no significant change in BMI. Group A also experienced reduction in hip circumference (P = 0.01). Groups B and C had reduction in the homeostatic model assessment of insulin resistance (P = 0.05 and P = 0.01, respectively), with no significant reduction in FBS. No effect on lipid profile, liver enzymes or serum creatinine was observed in the three groups.
結論:
本研究では、ZOとオキシメルの投与により、太りすぎた患者のインスリン抵抗性が低下し、ウエストとヒップの円周率が低下した。それにもかかわらず、ペルシャの伝統的な飲料としてのZOの使用は、過体重者の体格指数を改善するために、より大きなサンプルサイズでのさらなる研究を必要としている。
CONCLUSION: In this study, treatment with ZO and oxymel reduced insulin resistance, and waist and hip circumferences in overweight patients. Nonetheless, the traditional Persian use of ZO as a beverage to improve the anthropometric indices in overweight individuals still requires further research with a larger sample size.
試験登録:
イラン臨床試験登録コードIRCT20171220037976N1。
TRIAL REGISTRATION: Iranian Registry of Clinical Trials Code IRCT20171220037976N1.
Copyright © 2020. Published by Elsevier B.V.