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Adv Nutr.2020 Jul;nmaa069. doi: 10.1093/advances/nmaa069.Epub 2020-07-11.

心血管リスク因子に対する食事とサプリメントのリコピンの効果。A システマティックレビューとメタアナリシス

Effect of Dietary and Supplemental Lycopene on Cardiovascular Risk Factors: A Systematic Review and Meta-Analysis.

  • Audrey C Tierney
  • Chloe E Rumble
  • Lauren M Billings
  • Elena S George
PMID: 32652029 DOI: 10.1093/advances/nmaa069.

抄録

心血管疾患(CVD)は世界的に死亡原因の第一位であり、心血管リスク因子が1以上存在すると総リスクが上昇します。高い抗酸化能を持つカロテノイドであるリコピンは、心血管を保護する可能性がある。このシステマティックレビューおよびメタアナリシスの目的は、心血管リスク因子に対する食事および/またはサプリメントのリコピン摂取の有効性を決定することである。PRISMAガイドラインを用いて、当初から4つのデータベースを系統的に検索した。Medline、Cinahl、Proquest、およびScopusである。CVDの転帰に対する食事療法またはサプリメントによるリコピンの評価を行った介入試験が含まれた。含まれた論文の質を評価するためにコクランリスクオブバイアスツールを使用した。利用可能なデータがあるアウトカムを用いてプール解析を行った。43件の研究が含まれた。リコピンの介入は非常に多様であり(食品との併用、トマトジュース/ペースト/生製品をベースにしたもの、オリーブオイルとの併用)、用量は1.44~75mglycopene/日であり、43件の研究のうち11件では報告されていなかった。心血管系の危険因子に対するリコピンの効果については、相反する結果が報告されていますが、これは、血圧と脂質(総コレステロール、LDLコレステロール、HDLコレステロール、トリグリセリド)について、リコピンの介入群と対照群の間に有意差がなかったというメタアナリシスによって裏付けられています。これは、全体のグループおよびベースライン時の危険因子濃度が高かった個人のサブグループ解析で観察された。心血管リスク因子に対するリコピンの介入は、提供される投与量と投与方法(サプリメントまたは食品ベース)の両方において、研究によって大きく異なっていた。そのため、心血管リスク因子を改善するためのリコピンの有効性については、相反する知見が存在する。このシステマティックレビューは、CRD42018112174としてPROSPEROに登録された。

Cardiovascular disease (CVD) is the leading cause of death globally and the presence of ≥1 cardiovascular risk factors elevates total risk. Lycopene, a carotenoid with high antioxidant capacity, may be protective. The aim of this systematic review and meta-analyses is to determine the efficacy of consuming dietary and/or supplemental lycopene on cardiovascular risk factors. Using the PRISMA guidelines, 4 databases were systematically searched from inception: Medline, Cinahl, Proquest, and Scopus. Intervention trials assessing dietary or supplemental lycopene on CVD outcomes were included. The Cochrane Risk-of-Bias tool was used to assess the quality of the included papers. Pooled analysis was conducted using outcomes with available data. Forty-three studies were included. Lycopene interventions were highly variable (supplement with or without food, based as tomato juice/paste/raw product, or combined with olive oil), the dose ranged from 1.44 to 75 mg lycopene/d and was not reported in 11 of 43 included studies. Studies reported conflicting findings for the effect of lycopene on cardiovascular risk factors, This was supported by meta-analyses where there were no significant differences between lycopene intervention and control groups for blood pressure and lipids (total cholesterol, LDL cholesterol, HDL cholesterol, and triglycerides). This was observed for overall groups and in subgroup analyses for individuals with elevated risk factor concentrations at baseline. Lycopene interventions for cardiovascular risk factors were highly variable across studies in both the dosage provided and the mode of delivery (supplement or food based). As such, there are conflicting findings regarding the efficacy of lycopene to improve cardiovascular risk factors. This systematic review was registered with PROSPERO as CRD42018112174.

Copyright © The Author(s) on behalf of the American Society for Nutrition 2020.