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Am. J. Med..2020 Jul;S0002-9343(20)30549-0. doi: 10.1016/j.amjmed.2020.05.046.Epub 2020-07-09.

卵の消費と心血管アウトカムのリスクとの間の関連。システマティックレビューとメタアナリシス

Association Between Egg Consumption and Risk of Cardiovascular Outcomes: A Systematic Review and Meta-Analysis.

  • Chayakrit Krittanawong
  • Bharat Narasimhan
  • Zhen Wang
  • Hafeez Ul Hassan Virk
  • Ann M Farrell
  • HongJu Zhang
  • W H Wilson Tang
PMID: 32653422 DOI: 10.1016/j.amjmed.2020.05.046.

抄録

序論:

卵の消費と心血管疾患リスクとの関係については、かなりの議論が残っている。このシステマティックレビューおよびメタアナリシスの目的は、卵の消費と心血管疾患全般のイベントとの関連を探ることであった。

INTRODUCTION: Considerable controversy remains on the relationship between egg consumption and cardiovascular disease risk. The objective of this systematic review and meta-analysis was to explore the association between egg consumption and overall cardiovascular disease events.

方法:

1966年から2020年1月までのデータベース初出時からOvid MEDLINE、Ovid Embase、Ovid Cochrane Database of Systematic Reviews、Scopus、Web of Scienceをシステマティックに検索し、卵の消費と心血管疾患イベントとの関連を報告した観察研究を検索した。2人の研究者が独立してデータをレビューした。矛盾はコンセンサスによって解決された。ランダム効果メタアナリシスを使用した。異質性の原因を分析した。

METHODS: We systematically searched Ovid MEDLINE, Ovid Embase, Ovid Cochrane Database of Systematic Reviews, Scopus, and Web of Science from database inception from 1966 through January 2020 for observational studies that reported the association between egg consumption and cardiovascular disease events. Two investigators independently reviewed data. Conflicts were resolved through consensus. Random-effects meta-analyses were used. Sources of heterogeneity were analyzed.

結果:

追跡期間中央値12.28年の23件のプロスペクティブ研究を同定した。症例数123,660例、心血管疾患イベント157,324例の合計1,415,839人を対象とした。卵の摂取なしまたは1日1個の摂取と比較して、卵の摂取量が多い(1日1個以上)場合は、心血管疾患イベント全体のリスクの有意な増加とは関連していなかった(プールされたハザード比、0.99;95%CI、0.93~1.06;p<0.001;I²=72.1%)。卵の消費量が多い(1日1個以上)場合は、卵を消費しない場合や1日1個の場合と比較して、冠動脈疾患のリスクが有意に減少しました(プールされたハザード比、0.89;95%CI、0.93-1.06;p<0.001;I²=0%)。

RESULTS: We identified 23 prospective studies with a median follow-up of 12.28 years. A total of 1,415,839 individuals with a total of 123,660 cases and 157,324 cardiovascular disease events were included. Compared to the consumption of no or 1 egg/day, higher egg consumption (more than 1 egg/day) was not associated with significantly increased risk of overall cardiovascular disease events (pooled hazard ratios, 0.99; 95% CI, 0.93-1.06; p<0.001; I²= 72.1%). Higher egg consumption (more than 1 egg/day) was associated with a significantly decreased risk of coronary artery disease (pooled hazard ratios, 0.89; 95% CI, 0.86-0.93; p<0.001; I²= 0%), compared to consumption of no or 1 egg/day.

結論:

我々の分析では、卵の消費量の増加(1日1個以上)は心血管疾患のリスクの増加とは関連していないが、冠動脈疾患のリスクの有意な減少と関連していることが示唆された。

CONCLUSIONS: Our analysis suggests that higher consumption of eggs (more than 1 egg/day) was not associated with increased risk of cardiovascular disease, but associated with a significant reduction in risk of coronary artery disease.

Copyright © 2020. Published by Elsevier Inc.