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COVID-19患者へのオメガ3脂肪酸補給の潜在的な利点とリスク
Potential benefits and risks of omega-3 fatty acids supplementation to patients with COVID-19.
PMID: 32653511 PMCID: PMC7350587. DOI: 10.1016/j.freeradbiomed.2020.07.005.
抄録
重症の重症急性呼吸器症候群コロナウイルス2(SARS-CoV-2)患者では、発症症状に加えて、感染症、過剰な凝固、サイトカインストーム、白血球減少症、リンパ球減少症、低酸素血症、酸化ストレスも観察されていることが研究で明らかになっています。まだ承認されている薬やワクチンはありません。栄養補助食品を摂取することで、患者の回復が改善される可能性があります。オメガ3脂肪酸、具体的にはエイコサペンタエン酸(EPA)およびドコサヘキサエン酸(DHA)は、抗炎症効果を示し、集中治療室(ICU)への入院が必要な患者の一部を改善する可能性があります。EPAとDHAは、リン脂質膜のアラキドン酸(ARA)を置換します。酵素によって酸化されると、EPAとDHAは、炎症性の少ないエイコサノイドや、レゾルビン、マレシン、プロテインなどの特殊なプロ分解脂質メディエーター(SPM)の合成に寄与します。これにより、炎症が軽減されます。一方、EPAやDHAは、活性酸素を媒介とした非酵素的な酸化に対して細胞膜をより敏感にし、潜在的に有毒な酸化生成物の形成につながり、酸化ストレスを増加させることが報告されている研究もあります。EPAとDHAによって改善された炎症の解消は、SARS-CoV-2に感染した患者の回復に寄与する可能性があるが、無作為化比較試験が実施されるまでは、オメガ3脂肪酸の補給を推奨することはできない。
Studies have shown that infection, excessive coagulation, cytokine storm, leukopenia, lymphopenia, hypoxemia and oxidative stress have also been observed in critically ill Severe Acute Respiratory Syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2) patients in addition to the onset symptoms. There are still no approved drugs or vaccines. Dietary supplements could possibly improve the patient's recovery. Omega-3 fatty acids, specifically eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA), present an anti-inflammatory effect that could ameliorate some patients need for intensive care unit (ICU) admission. EPA and DHA replace arachidonic acid (ARA) in the phospholipid membranes. When oxidized by enzymes, EPA and DHA contribute to the synthesis of less inflammatory eicosanoids and specialized pro-resolving lipid mediators (SPMs), such as resolvins, maresins and protectins. This reduces inflammation. In contrast, some studies have reported that EPA and DHA can make cell membranes more susceptible to non-enzymatic oxidation mediated by reactive oxygen species, leading to the formation of potentially toxic oxidation products and increasing the oxidative stress. Although the inflammatory resolution improved by EPA and DHA could contribute to the recovery of patients infected with SARS-CoV-2, Omega-3 fatty acids supplementation cannot be recommended before randomized and controlled trials are carried out.
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