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Neurotox Res.2020 Jul;10.1007/s12640-020-00240-x. doi: 10.1007/s12640-020-00240-x.Epub 2020-07-11.

チャド産シアノバクテリア食品のシアノトキシン分析とアミノ酸プロファイル

Cyanotoxin Analysis and Amino Acid Profiles of Cyanobacterial Food Items from Chad.

  • J S Metcalf
  • R A Dunlop
  • S A Banack
  • N R Souza
  • P A Cox
PMID: 32654083 DOI: 10.1007/s12640-020-00240-x.

抄録

世界の一部の地域では、シアノバクテリアがすぐに手に入ることから、人間の食事にも利用されています。チャド湖では、古くからArthrospira fusiformisの採集が行われており、湖で乾燥させ、ディヘと呼ばれる薄いウエハースに加工して消費したり、市場に輸送して販売したりしています。しかし、チャドの市場から購入したディヘは、既知のシアノバクテリア毒素について分析されておらず、総アミノ酸含有量についても評価されていません。グアムの先住民チャモロ族の伝統的な食品に含まれるBMAAは神経変性疾患を引き起こすため、チャド産のディヘをこの神経毒について分析することが重要です。BMAAとその異性体AEGは検出されなかったが、さらに異性体DABが遊離アミノ酸と結合アミノ酸の両方として検出され、この画分を酸で加水分解すると遊離濃度が上昇することがわかった。UPLC-PDA法では、既知のマイクロシスティン合成遺伝子のPCR法では確認できなかったが、最大20μg/gのマイクロシスティンが6サンプルに存在していた。チャドから採取したシアノバクテリアのアミノ酸分析は、多量の標準アミノ酸の存在を示したが、これは低タンパク食の先住民を補うものである可能性を示唆している。

In some parts of the world, cyanobacteria are used as a food in the human diet, due to their ready availability. Lake Chad, has long been a traditional site for the collection of Arthrospira fusiformis which is dried and processed at the lake into thin wafers called Dihé for later consumption or is transported to market for sale. However, Dihé purchased from markets in Chad has not been analyzed for known cyanobacterial toxins or assessed for total amino acid content. Since BMAA in traditional foodstuffs of the indigenous Chamorro people of Guam causes neurodegenerative illness, it is important that Dihé from Chad be analyzed for this neurotoxin. BMAA and its isomer AEG were not detected in our analyses, but a further isomer DAB was detected as both a free and bound amino acid, with an increase in the free concentration after acid hydrolysis of this fraction. Microcystins were present in 6 samples at up to 20 μg/g according to UPLC-PDA, although their presence could not be confirmed using PCR for known microcystin synthetic genes. Amino acid analysis of the cyanobacterial material from Chad showed the presence of large amounts of canonical amino acids, suggesting that this may supplement indigenous people on low protein diets, although regular monitoring of the foodstuffs for the presence of cyanotoxins should be performed.