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炎症性およびインスリン血症の食事パターン。循環バイオマーカーと前立腺がんリスクへの影響
Inflammatory and Insulinemic Dietary Patterns: Influence on Circulating Biomarkers and Prostate Cancer Risk.
PMID: 32655006 DOI: 10.1158/1940-6207.CAPR-20-0236.
抄録
前立腺がん(PCa)は、食事パターンが豊かな国では一般的であり、行動が異なるサブタイプの異質なコレクションを表している。個々の栄養素や食品に焦点を当てた還元主義的な戦略では、リスク因子が明確に定義されていない。我々は、前立腺発癌に影響を与えると仮説されている炎症と慢性インスリン分泌過多に焦点を当てたメカニズムベースの食事パターンを開発した。Prostate Lung Colorectal &Ovarianがんコホートでは、登録時に血液サンプルを提供した3,517人の男女3,517人を対象に、食事頻度の質問票データから高インスリン血症の経験的食事指標(EDIH)および経験的食事炎症性パターン(EDIP)のスコアを算出した。これらのスコアを多変量調整線形回帰で使用して、関連する循環バイオマーカーに対するEDIHおよびEDIPの妥当性を検証した。49,317人の男性の別のサンプルでは、EDIHおよびEDIPとPCa(全型および亜型)リスクとの関連を評価するために多変量調整Cox回帰を使用した。最も高インスリン血症食(EDIH第5分位)を摂取している参加者は、第1分位の参加者よりもC-ペプチド、インスリン、CRP、TNFα-R2、アディポネクチンの濃度が有意に高かった。同様に、最も炎症を促進する食事を摂取した参加者では、IL-6、TNFα-R2、C-ペプチド、インスリン、低アディポネクチンの濃度が有意に高かった。高インスリン血症食を摂取している男性では、PCa全体のリスクが高くなっていた:HRquintile5vs1、1.11;95%CI、1.01、1.23;P-傾向=0.03、特に高悪性度のがんであった。HRquintile5vs1, 1.18;95%CI, 1.02, 1.37;P-trend=0.06; EDIPはPCaリスクとは関連していなかった。まとめると、EDIHとEDIPは既知のインスリン血症および炎症性バイオマーカーの濃度を予測し、EDIHは将来のPCaのリスクをさらに予測した。高インスリン血症食の有害な役割を減らすための介入は、PCa予防の手段となりうる。
Prostate cancer (PCa) is common in countries with affluent dietary patterns and represents a heterogeneous collection of subtypes with varying behavior. Reductionist strategies focusing on individual nutrients or foods have not clearly defined risk factors. We have developed mechanisms-based dietary patterns focusing upon inflammation and chronic insulin hypersecretion; processes that are hypothesized to impact prostate carcinogenesis. In the Prostate Lung Colorectal &Ovarian cancer cohort, we calculated the empirical dietary index for hyperinsulinemia (EDIH) and empirical dietary inflammatory pattern (EDIP) scores from food frequency questionnaire data among 3,517 men and women who provided a blood sample at enrollment. We used these scores in multivariable-adjusted linear regression to validate EDIH and EDIP against relevant circulating biomarkers. In a separate sample of 49,317 men, we used multivariable-adjusted Cox regression to evaluate associations of EDIH and EDIP with PCa (total and subtypes) risk. Participants consuming the most hyperinsulinemic diets (EDIH quintile 5) had significantly higher concentrations of C-peptide, insulin, CRP, TNFα-R2 and lower adiponectin, than those in quintile 1. Similarly, participants consuming the most pro-inflammatory diets had significantly higher concentrations of IL-6, TNFα-R2, C-peptide, insulin and lower adiponectin. Men consuming hyperinsulinemic diets were at higher total PCa risk: HRquintile5vs1, 1.11;95%CI, 1.01, 1.23;P-trend=0.03, especially high-grade cancer: HRquintile5vs1, 1.18;95%CI, 1.02, 1.37;P-trend=0.06; The EDIP was not associated with PCa risk. In summary, EDIH and EDIP predicted concentrations of known insulinemic and inflammatory biomarkers and EDIH further predicted risk of future PCa. Interventions to reduce the adverse role of hyperinsulinemic diets may be a means of PCa prevention.
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