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Scientifica (Cairo).2020;2020:2529592. doi: 10.1155/2020/2529592.Epub 2020-06-22.

マレーシア・ジョホール州産ハチミツの旋口学的研究、フェノール化合物および抗酸化特性

Melissopalynological Study, Phenolic Compounds, and Antioxidant Properties of Honey from Johor, Malaysia.

  • Mahani Majid
  • Mohammed S Ellulu
  • Mohd Fadzelly Abu Bakar
PMID: 32655967 PMCID: PMC7327561. DOI: 10.1155/2020/2529592.

抄録

マレーシアのジョホール州で生産された6つのハチミツサンプルについて、植物由来、フェノール組成、抗酸化活性について分析を行った。蜂蜜サンプルはアセト化して顕微鏡で同定し、フェノール化合物はHPLC-DADを用いて同定した。抗酸化活性は、3種類のアッセイ(FRAP、DPPH、ABTS)を用いて分光光度法で評価した。旋口学的分析の結果、蜂蜜には14科26種の花粉が含まれており、優勢な花粉として提示された。カテキン、クロロゲン酸、エピカテキン、プロトカテキン酸、-クマル酸、ルチンの6種類のフェノール酸が確認され、ハチミツはすべてのアッセイにおいて最も高い抗酸化活性を有していた。これらの結果は、植物の供給源がはちみつのフェノール化合物と抗酸化特性に及ぼす影響を示していることを示している。これらの知見は、マレーシアのスティングレスビー産業の持続可能性と、マレーシアのスティングレスビー蜂蜜の世界的な普及に大きく貢献するものと考えられる。

Six honey samples produced by the stingless bee were analyzed for their plant sources, phenolic compositions, and antioxidant activities. The honey samples were acetolyzed and identified microscopically, and the phenolic compounds were identified by using HPLC-DAD. The antioxidant activities were evaluated using three different assays (FRAP, DPPH, and ABTS) by spectrophotometry. The melissopalynological analysis showed that 26 pollen types from 14 plant families were identified in the honey. and presented as predominant pollen. A total of 6 phenolic acids such as catechin, chlorogenic acid, epicatechin, protocatechuic acid, -coumaric acid, and rutin were identified. honey possessed the highest antioxidant activity in all assays. The result showed the influence of plant sources on the phenolic compounds and the antioxidant properties of stingless bee honey. These findings could be significant contributions for the sustainability of stingless bee industry as well as to promote Malaysian stingless bee honey worldwide.

Copyright © 2020 Mahani Majid et al.