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00-ラプシードミールの過度の加熱は、成長期の豚に給与した場合、アミノ酸の消化性だけでなく代謝エネルギーを低下させる
Excessive heating of 00-rapeseed meal reduces not only amino acid digestibility but also metabolizable energy when fed to growing pigs.
PMID: 32658269 DOI: 10.1093/jas/skaa219.
抄録
加熱の程度と加熱時間の両方が、成長期の豚に与えられた00-RSM(00-rapeseed meal)中の消化可能エネルギー(DE)と代謝可能エネルギー(ME)の濃度、およびアミノ酸(AA)の見かけの回腸消化率(AID)と標準化回腸消化率(SID)に影響を与えるという仮説を検証するために、2つの実験を実施した。9つの処理は、オートクレーブにかけないか、または110℃で15または30分間、または150℃で3、6、9、12、15または18分間、オートクレーブにかけた従来の00-RSMを使用して調製した。Exp.1では、21.2±1.2 kgの平均初期体重を持つ20の成長中のバローは、各正方形に10の食事と4つの期間を持つ複製された10×4ユーデン広場で10の食事に無作為に割り当てられた。トウモロコシをベースとした基底飼料およびトウモロコシと00-RSMの各供給源を含む9つの飼料を処方した。尿および糞便サンプルを、適応の7d後の5dのために収集した。Exp.2では、AAの唯一の供給源として00-RSMの9つの供給源のうちの1つを含む9つの飼料、およびAAおよびCPの基底内因性損失を測定するために使用されたNフリーの飼料が処方された。初期体重69.8±5.7kgの成長中の20羽のバローを遠位回腸にTカニューレを設置し、10食と7期間の10×7ユーデンスクエアデザインに割り付けた。膵臓消化物は、各7-d期間の6日目と7日目に採取した。実験の結果、110℃でのオートクレーブ処理は00-RSMのDEとME、AAのAIDとSIDに影響を与えなかったが、00-RSMを150℃でオートクレーブ処理した場合、DEとME、AAのAIDとSIDは110℃でのオートクレーブ処理に比べて減少した(P < 0.01)。150℃では、加熱時間の増加に伴い、DEとME、AAのAIDとSIDが減少した(二次関数的、P < 0.05)。結論として、00-RSMでは、110℃でのオートクレーブ滅菌はMEおよびAAのSIDに影響を与えなかったが、150℃でのオートクレーブ滅菌はMEおよびAAのSIDに負の影響を与え、加熱時間の増加に伴って負の影響が増加した。
Two experiments were conducted to test the hypothesis that both the degree of heating and the time that heat is applied will affect the concentration of digestible energy (DE) and metabolizable energy (ME), and the apparent ileal digestibility (AID) and the standardized ileal digestibility (SID) of amino acids (AA) in 00-rapeseed meal (00-RSM) fed to growing pigs. The 9 treatments were prepared using a conventional 00-RSM that was either not autoclaved or autoclaved at 110ºC for 15 or 30 min or at 150ºC for 3, 6, 9, 12, 15, or 18 min. In Exp. 1, 20 growing barrows with an average initial body weight of 21.2 ± 1.2 kg were randomly allotted to the 10 diets in a replicated 10 × 4 Youden Square with 10 diets and 4 periods in each square. A corn based basal diet and 9 diets containing corn and each source of 00-RSM were formulated. Urine and fecal samples were collected for 5 d after 7 d of adaptation. In Exp. 2, nine diets contained one of the 9 sources of 00-RSM as the sole source of AA, and an N-free diet that was used to measure basal endogenous losses of AA and CP was formulated. Twenty growing barrows with an initial body weight of 69.8 ± 5.7 kg had a T-cannula installed in the distal ileum and were allotted to a 10 × 7 Youden square design with 10 diets and 7 periods. Ileal digesta were collected on d 6 and 7 of each 7-d period. Results from the experiments indicated that there were no effects of autoclaving at 110ºC on DE and ME or on AID and SID of AA in 00-RSM, but DE and ME, and AID and SID of AA were less (P < 0.01) if 00-RSM was autoclaved at 150ºC compared with 110ºC. At 150ºC, there were decreases (quadratic, P < 0.05) in DE and ME, and in AID and SID of AA as heating time increased. In conclusion, autoclaving at 110ºC did not affect ME or SID of AA in 00-RSM, but autoclaving at 150ºC had negative effects on ME and SID of AA and the negative effects increased as heating time increased.
© The Author(s) 2020. Published by Oxford University Press on behalf of the American Society of Animal Science. All rights reserved. For permissions, please e-mail: journals.permissions@oup.com.