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アミノ酸の消化率、代謝可能エネルギーおよび正味エネルギーの濃度は、高剪断乾燥大豆エクスペラーの方が大豆ミールよりも成長期の豚に与えた場合の方が高い
Digestibility of amino acids and concentrations of metabolizable energy and net energy are greater in high-shear dry soybean expellers than in soybean meal when fed to growing pigs.
PMID: 32658295 DOI: 10.1093/jas/skaa215.
抄録
大豆エクスペラーは、大豆の乾燥押出しや機械的な搾油によって製造することができるが、この方法で製造されたエクスペラーの栄養価についての情報は限られている。そこで、粗タンパク質(CP)とアミノ酸(AA)の標準化された回腸消化率(SID)、エネルギーと総食物繊維(TDF)の見掛け上の総トラクト 消化率(ATTD)、および消化可能エネルギー(DE)、代謝可能エネルギー(ME)、および正味エネルギー(NE)の濃度が大豆エクスペラーの方が大豆ミール(SBM) よりも高いという仮説を検証するために、2 つの実験を実施した。豚は、Camborough のメス(Pig Improvement Company、テネシー州ヘンダーソンビル)に交配された Line 359 のイノシシの子孫であった。Exp.1では、遠位回腸にインストールされているT-カニューレを持つ9つの成長しているバロー(初期体重:55.98キロ±13.75キロ)は、3つの期間を持つ3×3ラテン四角いデザインを三倍にして3つの飼料のうちの1つに割り当てられました。2つの飼料は、AAの唯一の供給源として、35%の大豆エキスペラーまたは33%のSBMを含むように配合された。窒素を含まない飼料を、豚からのAAの基礎的内因性損失を決定するために使用した。各 7-d 期の 6 日目と 7 日目に回腸消化物を採取した。結果は、最も必須であり、かつ分散可能なAAのSIDは、SBMよりも大豆エキスペラーの方が大きい(P < 0.05)か、または大きい傾向があった(P < 0.10)ことを示した。Exp.2では、トウモロコシをベースとした飼料と、トウモロコシと2つの大豆製品のそれぞれをベースとした2つの飼料を配合した。24頭の生育中のバロー(初期体重:44.88kg±2.17kg)を3つの飼料のうちの1つに割り当て、1つの飼料につき8頭の豚を与えた。5日間の適応後4日間、尿と糞のサンプルを採取した。その結果、エネルギーおよびTDFのATTDは、大豆エキストラとSBMの間で差がなかったが、2つの大豆製品のTDFのATTDはトウモロコシよりも大きい(P<0.05)ことが示された。大豆エキスペラー中のDEおよびMEの濃度は、トウモロコシまたはSBMと比較して大きかった(P<0.05)。大豆エキスペラーはSBMと比較して計算NEが大きかった(P < 0.05)が、トウモロコシと大豆エキスペラーの間ではNEに差はなかった。結論として、大豆エクスペラーのほとんどのAAとDE、ME、NEのSIDの値はSBMよりも大きかった。
Soybean expellers may be produced by dry extrusion and mechanical oil pressing of soybeans, but there is limited information about the nutritional value of expellers produced via this procedure. Therefore, 2 experiments were conducted to test the hypothesis that standardized ileal digestibility (SID) of crude protein (CP) and amino acids (AA), apparent total tract digestibility (ATTD) of energy and total dietary fiber (TDF), and concentrations of digestible energy (DE), metabolizable energy (ME), and net energy (NE) are greater in soybean expellers than in soybean meal (SBM) when fed to growing pigs. Pigs were the offspring of Line 359 boars mated to Camborough females (Pig Improvement Company, Hendersonville, TN). In Exp. 1, nine growing barrows (initial body weight: 55.98 kg ± 13.75 kg) with T-cannulas installed in the distal ileum were allotted to 1 of 3 diets using a triplicated 3 × 3 Latin square design with 3 periods. Two diets were formulated to contain 35% soybean expellers or 33% SBM as the sole source of AA. A nitrogen-free diet was used to determine basal endogenous losses of AA from the pigs. Ileal digesta were collected on d 6 and 7 of each 7-d period. Results indicated that the SID of most indispensable and dispensable AA were greater (P < 0.05) or tended (P < 0.10) to be greater in soybean expellers than in SBM. In Exp. 2, a corn-based diet and 2 diets based on corn and each of the 2 soybean products were formulated. Twenty-four growing barrows (initial body weight: 44.88 kg ± 2.17 kg) were allotted to 1 of the 3 diets with 8 pigs per diet. Urine and fecal samples were collected for 4 d after 5 d of adaptation. Results indicated that the ATTD of energy and TDF was not different between soybean expeller and SBM, but the ATTD of TDF in the 2 soybean products was greater (P < 0.05) than in corn. Concentrations of DE and ME in soybean expellers were greater (P < 0.05) compared with corn or SBM. Soybean expellers had greater (P < 0.05) calculated NE compared with SBM, but there was no difference in NE between corn and soybean expellers. In conclusion, values for SID of most AA and DE, ME, and NE in soybean expellers were greater than in SBM.
© The Author(s) 2020. Published by Oxford University Press on behalf of the American Society of Animal Science. All rights reserved. For permissions, please e-mail: journals.permissions@oup.com.