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過敏な食生活を克服する子どもたち(COPE) - クラスター無作為化比較試験
Children overcoming picky eating (COPE) - A cluster randomised controlled trial.
PMID: 32659247 DOI: 10.1016/j.appet.2020.104791.
抄録
目的:
食物恐怖症は、子どもと大人の食生活の多様性を制限している。食物新恐怖症が子どもの食生活の多様性に与える影響を緩和するための介入は、さまざまな成功を収めてきた。現在の瞬間に意識を向けるプロセスであるマインドフルネスの潜在的な有効性については、ほとんど注目されていない。この試験では、子どもの新しい食べ物の受け入れに対する2つのマインドフルネスエクササイズの有効性を探ることを目的とした。
OBJECTIVES: Food neophobia limits dietary variety in children and adults. Interventions to alleviate the impact of neophobia on children's dietary variety have had varying success. The potential effectiveness of mindfulness, a process of bringing awareness to the present moment, has received little attention. This trial aimed to explore the effectiveness of two mindfulness exercises on novel food acceptance for children.
方法:
3つの試験群からなるクラスターランダム化比較試験では、2つのマインドフルネスエクササイズ(マインドフルネス呼吸とマインドフルネスレーズン食)と、マインドフルネスではない対照課題が、新しい果物の予想される嗜好性と摂取量に与える影響が比較された。10-12歳の71人の子どもたちは、5日間にわたって学校で3つの課題のうちの1つに取り組み、介入の最後に新しい果物を提供された。子どもたちは、ベースラインと追跡調査時に、マインドフルネス、食物恐怖症、不安を自己申告した。
METHODS: A cluster-randomised controlled trial with three trial arms compared the impact of two mindfulness exercises (mindful breathing and mindful raisin-eating) and a non-mindful control task on anticipated liking and intake of a novel fruit. Seventy-one children aged 10-12 years engaged in one of the three tasks at school over five days and were offered a novel fruit at the end of the intervention. Children self-reported mindfulness, food neophobia and anxiety at baseline and follow-up.
結果:
2つの混合効果モデルでは、学校効果と共変量(マインドフルネス、 食物恐怖症、不安を含む)を調整した結果、マインドフルネス・ レーズンを食べる群の子どもたちは、新しい果物に対する期待された 好奇心が高く、マインドフルネスの両群の子どもたちは対照群の 子どもたちよりも新しい果物を大量に消費したことが示された。混合計画ANOVAでは、各試験群でマインドフルネス、食物恐怖症、不安は時間の経過とともに変化しないことが示された。
RESULTS: Two mixed-effects models showed that, controlling for school effects and covariates (including mindfulness, food neophobia and anxiety), children in the mindful raisin-eating arm reported greater anticipated liking of a novel fruit and children in both mindfulness arms consumed greater amounts of a novel fruit than children in the control arm. Mixed-design ANOVAs indicated that mindfulness, food neophobia and anxiety did not change over time in each trial arm.
結論:
この結果は、子どもたちに新しい食物を試すように促すマインドフルネス介入の潜在的な有効性を示す有望な証拠を提供している。有効性の根底にあるメカニズムは依然として不明であり、長期的な効果と、野菜などの他の食品群にこれらの知見を一般化する可能性を探る更なる研究が必要である。
CONCLUSIONS: The results provide promising evidence for the potential effectiveness of mindfulness interventions in encouraging children to try new foods. The mechanisms underlying effectiveness remain unclear and further research, exploring long-term effects and the possibility to generalise these findings to other food groups such as vegetables, is needed.
Copyright © 2020. Published by Elsevier Ltd.