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視覚的なフードキューは、正常体重および肥満男性を対象とした経口耐糖能試験後の血糖値およびグルコース調節ホルモンを低下させる
Visual food cues decrease blood glucose and glucoregulatory hormones following an oral glucose tolerance test in normal-weight and obese men.
PMID: 32659394 DOI: 10.1016/j.physbeh.2020.113071.
抄録
我々のグループの以前の実験では、食前の食物キューの処理が食後血糖降下を減衰させることが実証されている。ここで我々は、40名の健康な絶食男性(正常体重男性20名、平均年齢24.8±3.7歳、BMI 21.9±0.3kg/m、肥満男性20名、26.8±4.2歳、34.3±1.3kg/m)を、高カロリー食品と中性食品の写真に暴露した後、経口グルコース耐性試験(OGTT)に供することにより、視覚的な食品キューのグルコース低下効果を系統的に再評価した。グルコースおよびGLP-1を含む関連するグルコース調節ホルモンの血中濃度のOGTT関連の変化を評価し、経口最小モデルに従って分析した。その結果、食事刺激の提示は、体重とは無関係に食後のグルコース濃度(p=0.041)、インスリン濃度(p=0.026)、C-ペプチド濃度(p=0.007)を低下させることが明らかになった。また、食餌刺激の直後には、両体重群でGLP-1値が低下する傾向が見られ(p=0.057)、心拍数の低下(p=0.093)と拡張期血圧の有意な低下(p=0.019)が観察された。インスリンレベルの早期上昇の指標である「セファル期インスリン反応」は検出されなかったが、今回の結果は、食前の食物キューの処理が食後のグルコース調節に顕著な影響を及ぼし、GLP-1の変化が寄与している可能性があるという仮定を支持するものであった。食物キューへの暴露とグルコース調節の改善を結びつけるメカニズムをより詳細に調査し、代謝機能障害に対する新たな治療法の選択肢を開く可能性がある。
Previous experiments of our group have demonstrated that preprandial processing of food cues attenuates postprandial blood glucose excursions. Here we systematically re-evaluated the glucose-lowering effect of visual food cues by submitting 40 healthy fasted men (20 normal-weight men, mean age 24.8 ± 3.7 years, BMI 21.9 ± 0.3 kg/m; 20 obese men, 26.8 ± 4.2 years, 34.3 ± 1.3 kg/m) to an oral glucose tolerance test (OGTT) following exposure to pictures of high-calorie food items versus neutral items. OGTT-related changes in blood concentrations of glucose and relevant glucoregulatory hormones including GLP-1 were assessed and analyzed according to the oral minimal model. Independent of body weight, food-cue compared to neutral stimulus presentation reduced postprandial concentrations of glucose (p = 0.041), insulin (p = 0.026) and C-peptide (p = 0.007); accordingly, oral minimal model analyses yielded a food-cue induced decrease of dynamic-phase insulin secretion (p = 0.036). We also observed a trend towards lower GLP-1 levels directly after food cue stimulation in both body weight groups (p = 0.057), as well as a trend towards decreased heart rate (p = 0.093) and significantly decreased diastolic blood pressure (p = 0.019). While we did not detect indicators of an early rise in insulin levels in terms of a 'cephalic phase insulin response', our findings support the assumption that preprandial processing of food cues exerts marked effect on postprandial glucose regulation, with possible contributions of changes in GLP-1. The mechanisms linking food cue exposure and glucoregulatory improvements should be investigated in greater detail, to potentially open new treatment options for metabolic dysfunctions.
Copyright © 2020. Published by Elsevier Inc.