日本語AIでPubMedを検索
都市部の土壌で栽培された農産物の消費による子供の鉛曝露のリスクの増加
Increased risk for lead exposure in children through consumption of produce grown in urban soils.
PMID: 32659566 DOI: 10.1016/j.scitotenv.2020.140414.
抄録
小児期の鉛への曝露は、多数の不良な健康上の転帰と関連している。食糧難の地域では、裏庭の庭や空き地の工業用地で新鮮な農産物を栽培することが、親にとっての選択肢として考えられている。そこで問題となるのは、金属が豊富な土壌で栽培された一般的な農産物の消費可能な組織に、子供にリスクをもたらす濃度で鉛が蓄積する可能性があるかどうかということである。この研究では、裏庭の庭とかつての工業用地から、金属が豊富な土壌で栽培された9種類の一般的な農産物の消耗組織への鉛の蓄積に寄与する要因を調査した。消耗品組織中の鉛は、植物マトリックスで使用するために特別に開発されたプロトコルを使用して、蛍光X線(XRF)を介して1μg未満の濃度で直接定量した。3 種類の鉛濃度の高い土壌で調製された生の消耗組織中の鉛の蓄積は、改良されたタップルート作物で最も大きかった(平均鉛濃度は 11.8±14.6±3.3BCg であった)。6μgg; カブ、ビートルート、大根、ニンジン)で最も高く、果物(平均 2.0±3.0μgg; トマト、ピーマン)およびジャガイモ(平均 0.7±1.1μgg)ではより低い濃度であった。USFDA IRLを用いた暴露リスク評価では、住宅地の庭の土壌で栽培された農産物を含め、本研究で栽培された特定の農産物の消費量が1g未満であると、子供の鉛暴露のリスクが大幅に増加することが示されています。この研究はさらに、食品から子供の一日の体への負担に寄与する鉛の割合が、これまでに理解されていたよりもはるかに大きく、すべてのモデル化されたケースにおいて、日常的な食品からの鉛の寄与は、飲料水からの鉛の寄与をはるかに上回っていることを示しています。平均的な子供にとっては、土壌/塵の影響を克服した後、食品の品質に対処することが、鉛への曝露を最小化するために重要である。
Childhood Pb exposure is associated with a multitude of poor health outcomes. In food-insecure areas, growing fresh produce in backyard gardens or on vacant industrial properties is seen as an option for parents. The question arises, could Pb accumulate in consumable tissues of common produce when grown in metals-rich soils at concentrations that would pose a risk to children. This study investigated factors contributing to the accumulation of Pb in consumable tissues of nine common produce crops grown in metals-rich soils from backyard gardens and a former industrial property. Pb in consumable tissues was directly quantified at concentrations less than 1 μg g via X-ray fluorescence (XRF) using protocols specifically developed for use in plant matrices. The accumulation of Pb in prepared raw consumable tissues in three Pb-rich soils was the greatest in modified taproot crops (mean Pb of 11.8 ± 14.6 μg g; turnip, beetroot, radish, carrot), with lesser concentrations in fruits (mean Pb of 2.0 ± 3.0 μg g; tomato, pepper), and potatoes (mean Pb of 0.7 ± 1.1 μg g). An exposure risk evaluation using the USFDA IRL for Pb indicates that consumption of less than 1 g of certain produce grown in this study, including produce grown in garden soils from residential properties, drastically increases the risk of Pb exposure in children. This study further indicates that the proportion of Pb contributed to the daily body burden in children from food is far greater than previously understood, and in all modeled cases, the contribution of Pb from food on a daily basis far outweighs the contribution of Pb from drinking water. For an average child, after addressing over-riding soil/dust impacts, addressing food quality is critical to minimizing Pb exposure.
Copyright © 2020 Elsevier B.V. All rights reserved.