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J Int Soc Sports Nutr.2020 Jul;17(1):37. 10.1186/s12970-020-00366-5. doi: 10.1186/s12970-020-00366-5.Epub 2020-07-13.

アマランス(Amaranthus hypochondriacus)の食事性硝酸塩が身体活動的な若年者の有酸素能力に及ぼす影響

The influence of amaranth (Amaranthus hypochondriacus) dietary nitrates on the aerobic capacity of physically active young persons.

  • Tomas Liubertas
  • Ramutis Kairaitis
  • Loreta Stasiule
  • Sandrija Capkauskiene
  • Arvydas Stasiulis
  • Pranas Viskelis
  • Jonas Viškelis
  • Dalia Urbonaviciene
PMID: 32660566 DOI: 10.1186/s12970-020-00366-5.

抄録

背景:

最近の証拠は、食事性硝酸塩(NO)の補給による血漿中の亜硝酸塩の上昇が、強化された筋肉効率、疲労抵抗力、パフォーマンスに関連していることを示しています。ビートルート(様々な形で)は、その広大な可用性と最終消費に適した準備のシンプルな形のために主に食事療法NOの支配的なソースです。研究と実験の数年後、私たちの科学チームは、可能な一酸化窒素前駆体、NOの標準化された濃度9〜11%のアマランス(アマランサスhypochondriacus)として、食事性NOが豊富な代替源を同定した。本研究では、アマランサス濃縮物由来の食事性NOの単回投与(±400mgの食事性NO)と長期(6日間)の補給が、身体活動の活発な若年者の有酸素運動能力に及ぼす影響を評価することを目的とした。

BACKGROUND: Recent evidence indicates that elevating plasma nitrites through dietary nitrates (NO) supplementation is associated with enhanced muscle efficiency, fatigue resistance and performance. Beetroot (in various forms) is the dominant source of dietary NO primarily due to its vast availability and the simple form of preparation suitable for final consumption. After a few years of research and experimentation, our scientific team identified alternative source rich with dietary NO as possible nitric oxide precursor, amaranth (Amaranthus hypochondriacus) with a standardized concentration 9-11% of NO. This study aimed to evaluate the effect of single-dose (±400 mg of dietary NO) and long-term (6 days) supplementation of amaranth concentrate derived dietary NO on aerobic capacity in physically active young people.

方法:

無作為化二重盲検プラセボ対照ヒト試験を実施した。健康で身体的に活動的な若年男性13名を実験群とプラセボ群に無作為に割り付けた。有酸素能力は、肺ガス交換の記録と分析を用いて、増加サイクリング運動(ICE)中にテストされた。

METHODS: We conducted a randomized, double-blind, placebo-controlled human study. Thirteen healthy and physically active young male participants were randomized into experimental and placebo groups. The aerobic capacity was tested during increasing cycling exercise (ICE) with pulmonary gas exchange recording and analysis.

結果:

ICEのピークパワー、最大酸素消費量および第1回換気閾値は、食餌性アマランスを長期摂取した後に有意に増加した(4.44±0.50から4.55±0.43W/kg、37.7±2.7から41.2±5.4mL/kg/min、178.6±30.3から188.6±35.2W、p<0.05)。

RESULTS: The peak power of the ICE, the maximum oxygen consumption and the first ventilatory threshold were significantly increased after long-term consumption of dietary amaranth (from 4.44 ± 0.50 to 4.55 ± 0.43 W/kg; from 37.7 ± 2.7 to 41.2 ± 5.4 mL/kg/min and from 178.6 ± 30.3 to 188.6 ± 35.2 W, p < 0.05; respectively) in experimental group.

結論:

アマランス由来のNOを長期(6日間)摂取することで、若くて身体活動的な男性のICE時の有酸素運動能力が向上する可能性があります。また、持久力競技の最終週の栄養補給としても推奨されています。

CONCLUSIONS: Long-term (6 days) use of dietary NO from amaranth may improve the aerobic capacity during ICE in young physically active male persons. It can be recommended as the nutritional supplement during last week of preparation for competition in endurance events.