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食道扁平上皮癌の食生活や生存率と TGF-β1 および TGF-βR2 の発現の変化は、血液と比較して組織試料中の変化と関連している
Altered expression of TGF-β1 and TGF-βR2 in tissue samples compared to blood is associated with food habits and survival in esophageal squamous cell carcinoma.
PMID: 32660703 DOI: 10.1016/j.currproblcancer.2020.100617.
抄録
トランスフォーミング増殖因子β(TGF-β)シグナル伝達経路において、TGF-β1とTGF-β受容体2(TGF-βR2)は、様々なタイプの癌において重要な役割を果たす重要な調節因子である。TGF-β1とTGF-βR2の発現は、食道扁平上皮癌(ESCC)患者(n=76)から採取した生検検体と血液検体の両方でリアルタイムqPCRを用いて行った。発現プロファイルは、異なる生活習慣因子および臨床病理学的パラメータと相関していた。カプランマイヤー生存率分析とCox回帰分析を行い、異なるパラメータの生存率とハザードアウトカムを推定した。TGF-β1は組織検体の91%(2.84±1.34*)と血液検体の55%(2.43±1.24*)で発現が上昇していたのに対し、TGF-βR2は組織検体の89%(0.27±0.23*)と血液検体の75%(0.30±0.26*)で発現が低下していた。すべてのパラメータの中で、TGF-β1の発現は病理組織学的グレード、檳榔子と燻製食品の消費と関連して有意であったのに対し、TGF-βR2の発現は血液と組織サンプルの両方で、男性と女性の患者を別々に分析した場合、嚥下障害のグレードと関連してのみ有意であった。男性患者では、アルコールとホットフードの摂取、腫瘍病期と転移の違いが生存率と死亡率に統計学的に有意な影響を与えたが、女性患者ではホットフード、タバコ、転移、組織レベルでのTGF-βR2発現が生存率と死亡率に関連していることが判明した。組織サンプルにおけるTGF-β1とTGF-βR2の両方の発現は、北東部集団におけるESCCのスクリーニングのための前向きなバイオマーカーである可能性がある。生存成績とハザード分析から、臨床病理学的および生活習慣学的要因がESCCの発症に重要であることが示唆され、発現研究では、ESCC患者における研究対象遺伝子の発現変化の関連性が示された。*平均倍数変化。
In the transforming growth factor β (TGF-β) signaling pathway, TGF-β1 and TGF-β receptor 2 (TGF-βR2) are essential regulatory components which play an important role in different type of cancer. Expressions of TGF-β1 and TGF-βR2 were done by real-time qPCR in both biopsy and blood samples collected from esophageal squamous cell carcinoma (ESCC) patients (n = 76). The expression profiles were correlated with different lifestyle factors and clinicopathological parameters. Kaplan-Meier survival analysis and Cox regression analysis were performed to estimate survival and hazard outcomes of different parameters. TGF-β1 showed upregulation in 91% tissue samples (2.84 ± 1.34*) and 55% blood samples (2.43 ± 1.24*) whereas expression of TGF-βR2 showed downregulation in 89% tissue samples (0.27 ± 0.23*) and 75% blood samples (0.30 ± 0.26*). Among all the parameters, TGF-β1 expression is significant with histopathology grade, consumption of betel nut and smoked food whereas TGF-βR2 expression is significant only with dysphagia grade in both blood and tissue samples and while analyzing both male and female patients separately. Consuming alcohol and hot food, difference in tumor stage and metastasis were found to have statistically significant (P < 0.05) impact on survival and mortality of male patients while consuming hot food, tobacco, metastasis and TGF-βR2 expression in tissue level were found to associate with survival and mortality of female patients. Expression of both TGF-β1 and TGF-βR2 in tissue samples may be prospective biomarkers for screening of ESCC among the Northeast population. Survival outcomes and hazard analysis supports the importance of some clinicopathological and lifestyle factors on ESCC development, whereas expression study depicts association of change in expression of the studied genes in ESCC patients. *Mean fold change.
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