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カプサイシンの摂取は、APP/PS1マウスにおける脳アミロイドβの生成を減少させ、アルツハイマー病型の病態と認知障害を減衰させる
Capsaicin consumption reduces brain amyloid-beta generation and attenuates Alzheimer's disease-type pathology and cognitive deficits in APP/PS1 mice.
PMID: 32661266 DOI: 10.1038/s41398-020-00918-y.
抄録
アルツハイマー病(AD)は、加齢に伴う認知症の最も一般的な原因であり、現在では不治の病となっている。現在の臨床試験の失敗と修正可能な危険因子の確立により、リスクの高い集団におけるADへの介入は治療から予防へとシフトしている。これまでの研究では、AD発症率と辛い食べ物の消費との間に地理的な重複があることが示唆されている。我々は以前、カプサイシンを多く含む食事の摂取が、40歳以上の人の認知機能の改善と血清アミロイドβ(Aβ)値の低下と関連していることを報告した。今回の研究では、唐辛子の辛味成分であるカプサイシンを摂取することで、APP/PS1マウスの脳のAβ負担が減少し、認知機能の低下が改善されることを明らかにしました。カプサイシンは、アミロイド前駆体タンパク質(APP)の処理をα-切断へとシフトさせ、ジスインテグリン・メタロプロテアーゼ10(ADAM10)の成熟を促進することで、Aβの生成を抑制することが、in vivoおよびin vitroでの研究で明らかになりました。また、カプサイシンは、タウの高リン酸化、神経炎症、神経変性など、他のADタイプの病態を緩和することも明らかにしました。本研究は、カプサイシンがADの治療薬候補であることを示唆しており、ADの予防と治療のための栄養補助食品として唐辛子またはカプサイシンを用いた臨床試験を推奨している。
Alzheimer's disease (AD) is the most common cause of age-related dementia and is currently incurable. The failures of current clinical trials and the establishment of modifiable risk factors have shifted the AD intervention from treatment to prevention in the at-risk population. Previous studies suggest that there is a geographic overlap between AD incidence and spicy food consumption. We previously reported that capsaicin-rich diet consumption was associated with better cognition and lower serum Amyloid-beta (Aβ) levels in people aged 40 years and over. In the present study, we found that intake of capsaicin, the pungent ingredient in chili peppers, reduced brain Aβ burden and rescued cognitive decline in APP/PS1 mice. Our in vivo and in vitro studies revealed that capsaicin shifted Amyloid precursor protein (APP) processing towards α-cleavage and precluded Aβ generation by promoting the maturation of a disintegrin and metalloproteinase 10 (ADAM10). We also found that capsaicin alleviated other AD-type pathologies, such as tau hyperphosphorylation, neuroinflammation and neurodegeneration. The present study suggests that capsaicin is a potential therapeutic candidate for AD and warrants clinical trials on chili peppers or capsaicin as dietary supplementation for the prevention and treatment of AD.