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Allergy.2020 Jul;doi: 10.1111/all.14495.Epub 2020-07-14.

食道の食物誘発性即時反応-好酸球性食道炎患者における新たに同定された症候群

Food-induced Immediate Response of the Esophagus - a newly identified Syndrome in Patients with Eosinophilic Esophagitis.

  • Luc Biedermann
  • Mark Holbreich
  • Dan Atkins
  • Mirna Chehade
  • Evan S Dellon
  • Glenn T Furuta
  • Ikuo Hirano
  • Nirmala Gonsalves
  • Thomas Greuter
  • David A Katzka
  • Willemijn De Rooij
  • Ekaterina Safroneeva
  • Alain Schoepfer
  • Philipp Schreiner
  • Dagmar Simon
  • Hans Uwe Simon
  • Marijn Warners
  • Albert-Jan Bredenoord
  • Alex Straumann
PMID: 32662110 DOI: 10.1111/all.14495.

抄録

背景:

嚥下障害は成人のEoEの主な症状である。我々は、EoE患者に見られる"Food-induced Immediate Response of the Esophagus" (FIRE)と呼ばれる新しい症候群について述べている。

BACKGROUND: Dysphagia is the main symptom of adult EoE. We describe a novel syndrome, referred to as "Food-induced Immediate Response of the Esophagus" (FIRE), observed in EoE patients.

方法:

FIREは、特定の食物と食道が接触した直後に発生する、嚥下障害とは無関係の、不快で痛みを伴う感覚である。EoEの専門家を調査し、FIREの有病率を推定し、症状を特徴づけ、食物の誘因を特定した。また、スイスEoEコホート研究(SEECS)に登録されたEoE患者の大規模グループを対象に、FIREの調査を行った。 結果:回答率は、専門家調査では82%(47/57)、患者調査では65%(239/368)であった。EoEの専門家のほぼ90%が患者のFIRE症状複合体を観察していました。EoE患者の40%がFIREを経験したと報告しており、若年でEoE症状を発症した患者(平均年齢46.4歳 vs FIREなし54.1歳;p<0.01)やアレルギー疾患を併発している患者に多く見られました。FIREの症状には、刺激となる食物を摂取してから5分以内に現れる食道の狭窄、灼熱感、窒息、圧迫感が含まれており、2時間以内に持続しました。症状の重症度は、1~10の視覚的アナログスケールで中央値7点と評価されました。新鮮な果物/野菜、ワインが最も頻度の高い誘因であった。内視鏡的食物除去は、男性患者ではFIREの有無にかかわらず、有意に多く報告された(44.3% vs. 27.6%; p = 0.03)。

METHODS: FIRE is an unpleasant/painful sensation, unrelated to dysphagia, occurring immediately after esophageal contact with specific foods. EoE experts were surveyed to estimate the prevalence of FIRE, characterize symptoms and identify food triggers. We also surveyed a large group of EoE patients enrolled in the Swiss EoE Cohort Study (SEECS) for FIRE RESULTS: Response rates were 82% (47/57) for the expert- and 65% (239/368) for the patient-survey, respectively. Almost 90% of EoE experts had observed the FIRE symptom-complex in their patients. Forty percent of EoE patients reported experiencing FIRE, more commonly in patients who developed EoE symptoms at a younger age (mean age of 46.4 vs. 54.1 years without FIRE; p<0.01) and in those with high allergic comorbidity. FIRE symptoms included narrowing, burning, choking and pressure in the esophagus appearing within 5 minutes of ingesting a provoking food that lasted less than 2 hours. Symptom severity rated a median 7 points on a visual analogue scale from 1-10. Fresh fruits/vegetables and wine were the most frequent triggers. Endoscopic food removal was significantly more commonly reported in male patients with vs. without FIRE (44.3% vs. 27.6%; p = 0.03).

結論:

FIREは、好酸球性食道炎患者で頻繁に報告されている新しい症候群で、特定の食物と食道が接触した後に、調査対象となった好酸球性食道炎患者の40%に、強烈な不快感や痛みを伴う感覚が迅速かつ再現性を持って現れることが特徴となっています。

CONCLUSIONS: FIRE is a novel syndrome frequently reported in EoE patients, characterized by an intense, unpleasant/painful sensation occurring rapidly and reproducibly in 40% of surveyed EoE patients after esophageal contact with specific foods.

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