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肥満の子供の脂肪率の増加は、低赤血球オメガ3脂肪酸のステータスと不十分な多価不飽和脂肪酸の食事摂取量と関連しています
Increased adiposity in children with obesity is associated with low red blood cell omega-3 fatty acid status and inadequate polyunsaturated fatty acid dietary intake.
PMID: 32662950 DOI: 10.1111/ijpo.12689.
抄録
肥満の子供の総食事脂肪摂取量と体脂肪率の測定値との関連は依然として一貫性がない。本研究は、食事性長鎖多価不飽和脂肪酸(LCPUFA)およびLCPUFAの状態が肥満の小児における体組成と関連しているかどうかを決定することを目的とした。子供(n = 63、9.0±0.2歳、BMI Zスコア3.1±0.2)は、二重エネルギーX線吸収法によって評価されたパーセンテージ体脂肪の層に分けられた。食事は3日分の食事日記で評価した。赤血球中の脂肪酸比率はガスクロマトグラフィーで測定した。性別とタナー段階で層別化したデータをMIXEDモデルANOVAで比較した。赤血球脂肪酸の状態と食事摂取量との間の関連をスピアマン相関を用いて検討した。中等度の相関は、RBCエイコサペンタエン酸(EPA)とドコサヘキサエン酸(DHA)の割合、食餌性EPAとDHA(r = 0.39、P<.05)だけでなく、魚の摂取量(r = 0.33、P<.05)の間で観察された。食物性LCPUFAは層間で差はありませんでした。タイル3の子供たちは、年齢、ターナーステージとレースと比較して、年齢、ターナーステージとレースのために調整された低いRBCのα-リノレン酸(-40%)とEPA + DHA(-15%)の割合を持っていた。大きな脂肪率を持つ子供の低いオメガ3 LCPUFAステータスは、食事中のオメガ3 LCPUFAと魚の亜最適な摂取量と一致しています。
The association between total dietary fat intake and measures of body fatness in children with obesity remains inconsistent. This study aimed to determine whether dietary long-chain polyunsaturated fatty acids (LCPUFA) and LCPUFA status relate to body composition in children with obesity. Children (n = 63, 9.0 ± 0.2 year, BMI Z-score 3.1 ± 0.2) were divided into tertiles of percentage body fat assessed by dual-energy X-ray absorptiometry. Diet was assessed 3-days food diaries. Fatty acid proportions in red blood cells (RBC) were measured by gas chromatography. Data stratified by sex and Tanner stages were compared with a MIXED model ANOVA. Associations between RBC fatty acid status and dietary intakes were examined with Spearman correlation. Moderate correlations were observed between RBC eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA) proportions, dietary EPA and DHA (r = 0.39, P < .05) as well as fish servings (r = 0.33, P < .05). Dietary LCPUFA did not differ among tertiles. Children in tertile 3 had lower RBC α-linolenic acid (-40%) and EPA + DHA (-15%) proportions adjusted for age, Tanner stages and race compared with tertile 1. The lower omega-3 LCPUFA status in children with greater adiposity is consistent with suboptimal intakes of omega-3 LCPUFA and fish in the diet.
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