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地中海に似た脂肪酸のミックスが脂質過多のマウス肝細胞の細胞保護を誘導する
Mediterranean-like mix of fatty acids induces cellular protection on lipid-overloaded hepatocytes from western diet fed mice.
PMID: 32663612 DOI: 10.1016/j.aohep.2020.06.005.
抄録
序文と目的:
非アルコール性脂肪性肝疾患は、世界的に主要な肝疾患の一つとして残っています。細胞の損傷を決定するのは、細胞に沈着する量ではなく、脂質の種類であることが広く受け入れられています。コレステロールや飽和遊離脂肪酸は蓄積されると有害な脂質ですが、それとは対照的に、有害な性質を持つ脂質を打ち消すことができる貴重な脂質が存在します。これらの知見の多くは単一の脂肪酸を用いた研究から得られていますが、食事で得られる脂肪酸の組み合わせによる効果についてはあまり注目されていませんでした。本研究では、飽和脂肪酸の割合が高い脂肪酸と不飽和脂肪酸の割合が高い脂肪酸(地中海性)の2種類の脂肪酸の組み合わせが、ステアトーシスの細胞モデルにおいてどのような効果を発揮するのかを明らかにすることを目的とした。
INTRODUCTION AND OBJECTIVE: Non-alcoholic fatty liver disease remains as one of the main liver disorders worldwide. It is widely accepted that is the kind of lipid, rather than the amount deposited in the cells that determines cell damage. Cholesterol and saturated free fatty acids are deleterious lipids when accumulated but, in contrast, there are some valuable lipids that could counteract those with harmful properties. Much of this knowledge arises from studies using single fatty acid, but it has been poorly addressed the effects of combination of fatty acids, as obtained in diet. In the present work we were focused to figure out the cellular effect of two different mixes of fatty acids, one with high proportion of saturated fatty acids, and another one with high proportion of unsaturated fatty acids (Mediterranean-like) in a cellular model of steatosis.
材料と方法:
西洋食(高脂肪・高炭水化物食)を与えられたマウスの初代肝細胞を、両方の脂肪酸ミックスで24時間処理した。
MATERIAL AND METHODS: Primary mouse hepatocytes from animals fed with a western diet (high fat and carbohydrates diet), were treated with both mixes of fatty acids for 24 h.
結果:
我々のデータは明らかに、高飽和脂肪酸の混合物のみが、活性酸素と酸化損傷の減少に関連した細胞保護を媒介して、ステアトロティック肝細胞のトリグリセリド(47.5%)とコレステロール(59%)の含有量の減少を誘導したことを示しています。高飽和脂肪酸の混合物は効果を示さず、高レベルのコレステロールとトリグリセリドと酸化的損傷を維持しました。結論として、地中海風の脂肪酸混合物は、トリグリセリド、コレステロール、活性酸素、酸化損傷を減少させることで、ステアトーシスの細胞を保護する効果があることが示された。
RESULTS: Our data clearly show that only the high unsaturated fatty acid mix induced a decrease in triglycerides (47.5%) and cholesterol (59%) content in steatotic hepatocytes mediating cellular protection associated to the decrement of ROS and oxidative damage. The mixture of high saturated fatty acids exhibited no effects, preserving high levels of cholesterol and triglycerides and oxidative damage. In conclusion, our results show that Mediterranean-like mix of fatty acids exerts cellular protection in steatosis by decreasing triglycerides, cholesterol, ROS content and oxidative damage.
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