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すぐに食べられるソースとペストの衛生的・衛生的特性に関するパイロット調査
A Pilot Survey on Hygienic-Sanitary Characteristics of Ready-To-Eat Sauces and Pesto.
PMID: 32664624 DOI: 10.3390/ijerph17145005.
抄録
近年、現代人の混沌とした生活習慣により、すぐに食べられる調理済み食品や調味料を使った食事が好まれるようになっている。本研究の目的は、保存期間の異なる段階で分析された市場のRTEソースとペストの微生物学的安全性を確立することであった。細菌の調査では、保存期間に関して違いが観察されたものの、すべてのサンプルが許容できることが示された。一方、真菌の調査では、閾値以上の濃度で頻繁に陽性の結果が得られた。検出された微生物の拡散は、賞味期限から離れた開封したばかりの製品が最も低く、48時間後の同一パッケージを分析した場合には、高い微生物増殖が観察され、賞味期限の近い製品よりも高くなっていました。この研究は、加工食品および RTE 食品の微生物学的品質が控えめであることを浮き彫りにしており、これらの食品の衛生的・衛生的な監視が保存期間に及ぼす影響の重要性を強調している。したがって、以下のことが必要である。(1) すべての食品カテゴリーに対して食品管理計画を実施し、それらの消費に関連したリスク分析を実施する。
In recent years, the chaotic habits of modern life have favored the consumption of quickly prepared meals, using ready-to-eat (RTE) foods and condiments. The aim of this study was to establish the microbiological safety of RTE sauces and pesto from markets analyzed at different stages of shelf life. In the bacterial investigation, all samples were shown to be acceptable, although differences were observed concerning shelf life times. On the other hand, the fungal investigation showed frequent positive results, with concentrations higher than threshold values. Detected microbial diffusion was the lowest when products were far from the expiry date and had just been opened, while high microbial proliferation was observed when analyzing the same package after 48 h, higher than for a product close to the end of its shelf life. This study highlights the discreet microbiological quality of processed and RTE foods, underlining the importance of hygienic-sanitary surveillance of these foods to their shelf life. Consequently, it is necessary to: (1) implement a food control plan for all food categories to carry out risk analysis associated with their consumption; and (2) better adapt the regulations relating to microbiological analysis, and understand the biological significance of each microbial parameter throughout the shelf life of foods.