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電磁波照射によるファイトケミカルの回収(マイクロ波支援抽出).ベタレインとフェノール化合物を中心に
Recovery of Phytochemicals via Electromagnetic Irradiation (Microwave-Assisted-Extraction): Betalain and Phenolic Compounds in Perspective.
PMID: 32664694 DOI: 10.3390/foods9070918.
抄録
食品廃棄物の管理は健康面だけでなく、廃棄物の有価化によるコスト削減の観点からも重要であり、農業廃棄物を利用した食品着色料の需要が高まっている。食品廃棄物から貴重な成分を回収し、反芻動物の飼料としてだけではなく、その汎用性を証明するために様々な分野で応用されています。ベタレインやフェノリンは、抗酸化作用のある化合物であり、食品や化粧品の着色料として利用されているが、野菜や果物の廃棄物にも多く含まれている。技術革新により、従来の固液抽出法と比較して、溶媒の使用量やエネルギーの使用量が少なく、短時間での抽出が可能であるなど、多くの利点を持つ生理活性化合物の抽出方法が普及してきました。新技術、特にマイクロ波照射は、数十年前から電磁技術を利用できるようになっている。実用的には、機能性食品やサプリメント食品の生産に展開されている。本レビューでは、主に青果物廃棄物からのベタレイン及びフェノール化合物の抽出における誘電加熱(マイクロ波照射)の実現可能性について議論した。
Food colorants processed via agro-industrial wastes are in demand as food waste management becomes vital not only for its health benefits but also for cost reduction through waste valorization. Huge efforts have been made to recover valuable components from food wastes and applied in various fields to prove their versatility rather than for feed ruminant usage only. Betalains and phenolics, antioxidant-rich compounds responsible for host color and so commonly used as natural colorants in food and cosmetic industries, are copiously present in several kinds of fruits and vegetables as well as their wastes. Technological innovation has brought extensive convenient ways of bioactive compounds extraction with many advantages like less use of solvents and energy in a short period of processing time in comparison with the classical solid-liquid extraction methods. Emerging technologies, particularly microwave irradiation, have been amenable to electromagnetic technology for decades. Practically, they have been deployed for functional and supplement food production. In this review, the feasibility of dielectric heating (microwave irradiation) in the extraction of betalain and phenolic compounds mostly from fruit and vegetable wastes was discussed.