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成人の血糖値指数と脂質プロファイルに対するグリーンコーヒー抽出物サプリメントの効果:臨床試験のシステマティックレビューと用量反応メタアナリシス
The effects of green coffee extract supplementation on glycemic indices and lipid profile in adults: a systematic review and dose-response meta-analysis of clinical trials.
PMID: 32665012 DOI: 10.1186/s12937-020-00587-z.
抄録
背景:
心血管疾患のリスクにおけるコーヒー摂取の役割については、長年にわたって議論されてきた。本研究では、グリーンコーヒー抽出物(GCE)の補充が血糖値指数や脂質プロファイルに及ぼす影響について、これまでのエビデンスをまとめることを目的とした。
BACKGROUND: The role of coffee consumption in the risk of cardiovascular diseases has been debated for many years. The current study aimed to summarize earlier evidence on the effects of green coffee extract (GCE) supplementation on glycemic indices and lipid profile.
方法:
2019年10月までに発表された関連する臨床試験を、利用可能なオンラインデータベースで検索した。コントロール群と比較した GCE 補給の空腹時血糖(FBG)、血清インスリン、総コレステロール(TC)、トリグリセリド(TG)、低密度リポ蛋白(LDL)、高密度リポ蛋白(HDL)に対する効果を調査したすべての臨床試験が含まれていた。全体では、14の臨床試験、総サンプル数766人が今回のメタアナリシスに含まれていた。
METHODS: We searched available online databases for relevant clinical trials published up to October 2019. All clinical trials investigating the effect of GCE supplementation, compared with a control group, on fasting blood glucose (FBG), serum insulin, total cholesterol (TC), triglyceride (TG), low-density lipoprotein (LDL), and high-density lipoprotein (HDL) were included. Overall, 14 clinical trials with a total sample size of 766 participants were included in the current meta-analysis.
結果:
その結果、FBG(加重平均差(WMD):-2.35、95%CI:-3.78、-0.92mg/dL、P=0.001)及び血清インスリン(WMD:-0.63、95%CI:-1.11、-0.15μU/L、P=0.01)に対して、GCE 補給は有意な血糖値の低下効果を示した。脂質プロファイルに関しては、メタ解析全体ではGCE補給後の血清TCのみに有意な低下が認められた(WMD:-4.51、95%CI:-8.39、-0.64、P=0.02)。しかし、サブグループ解析では、男女ともに登録された研究で血清TGの有意な低下が認められた。また、介入期間が8週間以上の研究と女性を対象とした研究に限定した解析では、LDLとHDLの血清値にもこのような有意な低下が認められた。非線形用量反応解析では、GCE の主要ポリフェノールであるクロロゲン酸(CGA)の投与量が FBG、TG、HDL に及ぼす影響が非線形であることがわかった。
RESULTS: We found a significant reducing effect of GCE supplementation on FBG (weighted mean difference (WMD): -2.35, 95% CI: - 3.78, - 0.92 mg/dL, P = 0.001) and serum insulin (WMD: -0.63, 95% CI: - 1.11, - 0.15 μU/L, P = 0.01). With regard to lipid profile, we observed a significant reduction only in serum levels of TC following GCE supplementation in the overall meta-analysis (WMD: -4.51, 95% CI: - 8.39, - 0.64, P = 0.02). However, subgroup analysis showed a significant reduction in serum TG in studies enrolled both genders. Also, such a significant reduction was seen in serum levels of LDL and HDL when the analyses confined to studies with intervention duration of ≥8 weeks and those included female subjects. In the non-linear dose-response analyses, we found that the effects of chlorogenic acid (CGA) dosage, the main polyphenol in GCE, on FBG, TG and HDL were in the non-linear fashions.
結論:
結論として、GCEの補給はFBGとインスリンとTCの血清レベルを改善することがわかった。また、臨床試験の一部のサブグループでは、他の脂質プロファイルのマーカーにも有意な改善が見られた。
CONCLUSION: In conclusion, we found that GCE supplementation improved FBG and serum levels of insulin and TC. Also, there was a significant improvement in other markers of lipid profile in some subgroups of clinical trials.