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母乳中のDHA濃度と母体の食事とサプリメントの使用との関連。日本人ヒト乳調査コホートのデータの横断的分析
Association of DHA Concentration in Human Breast Milk with Maternal Diet and Use of Supplements: A Cross-Sectional Analysis of Data from the Japanese Human Milk Study Cohort.
PMID: 32666036 PMCID: PMC7343538. DOI: 10.1093/cdn/nzaa105.
抄録
背景:
DHA(22:6n-3)は子供の神経発達に不可欠であり、日本では歴史的にヒト母乳中の濃度が高い。日本の食事パターンが授乳中の母親の脂肪酸(FA)組成に影響を与える可能性がある。
Background: DHA (22:6n-3) is essential for neurodevelopment in children, and its concentration in human breast milk is historically high in Japan. Dietary patterns in Japan might affect the fatty acid (FA) composition among lactating mothers.
目的:
本研究の目的は、乳中のFAの組成を明らかにし、日本人集団の母乳中のDHA濃度の変動に関連した食生活および社会統計学的要因を明らかにすることであった。
Objectives: This study aimed to characterize the composition of milk FAs and to identify any dietary and sociodemographic factors associated with the variability of DHA concentration in breast milk in the Japanese population.
方法:
本研究は、日本人母乳調査の一環として行われた。産後1~6月のGCで乳中FAを分析し、魚介類の11種類と調理法、DHAサプリメントの使用などを含むFFQを用いて母体の食生活を推定した。また、母乳中のDHAと母体の食生活や社会人口統計学的因子との関連を調べた。
Methods: This cross-sectional study was performed as part of the Japanese Human Milk Study. Milk FAs were analyzed by GC at 1-6 mo postpartum, and maternal diet was estimated using an FFQ, including 11 types and cooking methods of seafoods, and the use of DHA supplements. The association of milk DHA with maternal diet and sociodemographic factors was investigated.
結果:
ミルクFA濃度は、日常的にDHAサプリメントを使用した24人を含む78人の母親で測定した。乳中のDHA濃度(全体の中央値:0.62%;IQR:0.47%-0.78%)は、DHAサプリメントを使用した女性では、DHAサプリメントを使用したことのない女性よりも高かった(0.74%対0.55%;=0.011)。線形回帰モデルは、焼き魚の母親の食事摂取量とミルクDHA濃度の関連性を示した(β±SE:0.006±0.003;標準化β.0.234; =0.232、=0.036)、DHA補給状況、母体および乳児年齢、母体BMI、および乳児出生体重の調整後。他のFA濃度は、カプロン酸(6:0)、ウンデシル酸(11:0)、ペンタデシル酸(15:0)、パルミトオレイン酸(16:1n-7)、およびワクチン酸(18:1n-7)は、DHAの補給状態によって変化したのに対し、一貫していた。
Results: Milk FA concentrations were measured in 78 mothers, including 24 who routinely used DHA supplements. The DHA concentration in milk (overall median: 0.62%; IQR: 0.47%-0.78%) was higher in women who took DHA supplements than in women who had never used DHA supplements (0.74%compared with 0.55%; = 0.011). A linear regression model showed the association of milk DHA concentration with maternal dietary intake of grilled fish (β ± SE: 0.006 ± 0.003; standardized β: 0.234; = 0.232, = 0.036) after adjustment for DHA supplementation status, maternal and infant age, maternal BMI, and infant birth weight. Other FA concentrations were consistent, whereas caproic acid (6:0), undecylic acid (11:0), pentadecylic acid (15:0), palmitoleic acid (16:1n-7), and vaccenic acid (18:1n-7) varied by DHA supplementation status.
結論:
ヒト乳中のDHA濃度は、授乳中の日本人女性における母体の焼き魚消費と頻繁なDHAサプリメントの摂取が影響している可能性がある。本試験は、www.umin.ac.jp/ctr に UMIN000015494 として登録されました。
Conclusions: The DHA concentration in human milk may be influenced by maternal grilled fish consumption and frequent DHA supplementation in lactating Japanese women. Milk DHA concentrations may reflect a dietary habit in Japanese mothers.This trial was registered at www.umin.ac.jp/ctr as UMIN000015494.
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