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Plant Foods Hum Nutr.2020 Jul;10.1007/s11130-020-00837-9. doi: 10.1007/s11130-020-00837-9.Epub 2020-07-14.

HPLC-DAD-ESI-MSによるウルコから分離したベタシアニンとベタキサンチン画分中の新規ベタレインの同定

Identification of New Betalains in Separated Betacyanin and Betaxanthin Fractions from Ulluco (Ullucus tuberosus Caldas) by HPLC-DAD-ESI-MS.

  • Natalia Mosquera
  • María Jesús Cejudo-Bastante
  • Francisco J Heredia
  • Nelson Hurtado
PMID: 32666336 DOI: 10.1007/s11130-020-00837-9.

抄録

Ullucus tuberosus Caldasから純粋なベタシアニンとベタキサンチン画分を正確に分離するための方法を開発した。そのために、HPLC-DAD-ESI-MSを用いて各ベタレイン画分の詳細な化学的同定を行った。この方法により、分画効率を評価することができ、また、多くのベタレインを同定することができた。ベタニジン及びイソベタニジン-5-O-(4'-O-マロニル-β-グルコシド), 2-デカルボキシフィロカクチン, ベタニジン及びイソベタニジン-6-O-(6'-O-フェルロイル)-β-グルコシド, 2-デカルボキシフィロカクチン, ベタニジン及びイソベタニジン-6-O-(6'-O-フェルロイル)-β-グルコシド, 2-デカルボキシフィロカクチン, 2-デカルボキシフィロカクチン, ベタニジン及びイソベタニジン-6-O-(6'-O-フェルロイル)-β-グルコシド, 2-デカルボキシフィロカクチン, 2-デカルボキシフィロカクチン, 2-デカルボキシフィロカクチン, 2-デカルボキシフィロカクチン-グルコシド(ゴンプレニンおよびイソゴンプレニンIII)、デヒドロフィロカクチンおよびイソフィロカクチン、ならびにアルギニンおよびグリシン-ベタキサンチン(ポルトゥラカキサンチンIII)。さらに、提案された方法で純粋なベタレイン画分を得ることができたことから、ウルコの分離されたベタシアニン画分とベタキサンチン画分の両方のベタレイン含有量と抗酸化活性を初めて確立することができた。その結果、ユキノシタは、全ベタキサンチン(21.8μg インディカキサンチン/g 生鮮ウルーコ)とベタシアニン(44.5μg ベタニン/g 生鮮ウルーコ)の含有量が高く、フォリン-チオカルテウ還元能との相関が強いことから、未利用の食品生理活性源であることが示唆された。

An improved methodology of achieving an accurate separation of pure fractions of betacyanins and betaxanthins from Ullucus tuberosus Caldas has been carried out. For that purpose, an in-depth chemical identification of each betalain fraction using HPLC-DAD-ESI-MS was developed. This procedure allowed to evaluate the fractionation efficiency and also identify a large number of betalains, most of which have not been described so far in this raw material: betanidin- and isobetanidin-5-O-(4'-O-malonyl-β-glucoside), 2-decarboxy-phyllocactin, betanidin- and isobetanidin-6-O-(6'-O-feruloyl)-β-glucoside (gomphrenin and isogomphrenin III), dehydro-phyllocactin and isophyllocactin, and arginine and glycine-betaxanthins (portulacaxanthin III). Moreover, the availability of pure betalain fractions by the proposed methodology permitted to establish the total betalain content and the antioxidant activity of both separated betacyanin and betaxanthin fractions of ulluco for the first time. The results suggest Ullucus tuberosus as an underutilized food bioactive source with a high concentration of total betaxanthins (21.8 μg indicaxanthin/g fresh ulluco) and betacyanins (44.5 μg betanin/g fresh ulluco), strongly correlated to the Folin-Ciocalteau reduction capacity.