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日本語AIでPubMedを検索

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Cien Saude Colet.2020 Jul;25(7):2551-2560. S1413-81232020000702551. doi: 10.1590/1413-81232020257.09592018.

健康的な食事と食事の質の指標に関する専門家のコンセンサス

Consensus among experts on healthy eating and diet quality index.

  • Simone Dos Anjos Caivano
  • Semíramis Martins Álvares Domene
PMID: 32667539 DOI: 10.1590/1413-81232020257.09592018.

抄録

本論文は、健康的な食事と食事の質の指標に関するコンセンサスを得て、食事の質の指標の検証研究を可能にすることを目的としている。2010年から2015年までに発表された論文のうち、主要な世界の健康的な食事の指標と食事の質の指標を提示した論文の著者の中から、専門家を抽出した。クエリは、デルファイ法とリッカート法を組み合わせて実施した。コンセンサスを決定するためには、以下の基準のうち少なくとも3つを満たさなければならなかった:各文の最小スコア(≥3,00)、標準偏差(<1,5)、一致度数(≥51%)、四分位間の差(<1,0)。嗜好性の高い食品、油糧種子、及び肉と卵に関するテーマは、第 1 ラウンドではコンセンサスを得られなかった。専門家は新たなテーマを提案した。グルテン、食事頻度、アルコール摂取、食事の質の指標に栄養素を含める。食事の質とリスクマーカーは定期的に研究されているが、果物、野菜、牛乳・乳製品、豆類、油糧種子などのテーマについては、理論的に正当化された後でしかコンセンサスを得ることができなかった。加工食品やすぐに食べられる食品、嗜好性の高い食品、過度のスイーツや脂肪、アルコールは危険因子として容易に特定された。

The article aims to achieve a consensus about Healthy Eating and Diet Quality Index to enable a validation study on the Diet Quality Index. Experts were identified among authors of articles published from 2010 to 2015 that presented the key worlds healthy eating index and diet quality index. The query was carried out by combining the Delphi technique with the Likert method. To determine a consensus, at least three of the following criteria had to be met: minimum score in each statement (≥ 3,00); standard deviation (< 1,5); frequency of agreement (≥ 51%) and differences between interquartile ranges (< 1,0). Topics regarding Highly palatable foods, oilseeds, and Meat and eggs did not arrived at a consensus in the first round. Experts proposed new themes: Gluten, Meal frequency, Alcohol consumption, and Including nutrients in the diet quality index. Although quality and risk markers in diet are periodically studied, it was only possible to reach consensus on subjects such as fruits, vegetables, milk and dairy products, legumes, and oilseeds as quality markers after theoretical justification. Processed and ready-to-eat foods, highly palatable foods, excessive sweets and fats, and alcohol were readily identified as risk factors.