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離乳前の未経産牛における飼料効率指標とサーモグラフィー、血液、鼻腔パラメータとの関係
Relationship between feed efficiency indexes and thermography, blood, and ruminal parameters in pre-weaning dairy heifers.
PMID: 32667943 DOI: 10.1371/journal.pone.0236118.
抄録
本研究の目的は、残留飼料摂取量(RFI)または残留飼料摂取量と体重増加量(RIG)の差がある 離乳前の未経産子牛が、サーモグラフィー、血液、鼻腔パラメータに違いを示すかどうかを評価することである。32 頭の Gyr 未経産子牛を 63 日間の試験に登録し、RFI と RIG(平均 ± 0.5 SD)に基づいて飼料効率(FE)を 2 つのグループに分類した。グループは、高効率(HE)RFI(HE RFI、n = 9)、HE RIG(HE RIG、n = 10)、低効率(LE)RFI(LE RFI、n = 10)、LE RIG(LE RIG、n = 11)に分類された。各子牛に与えた全乳量は、出生時の代謝体重(42%×BW0.75)に基づいて計算した。流動食は 0700 時と 1400 時の 2 食に分け、全固形食(TSD)は 92%の濃縮飼料と 8%のティフトン 85 干し草を 5cm の長さに切ったものを給餌した。摂取量は毎日測定した。インスリン、βヒドロキシ酪酸、尿素、グルコースの血中濃度、鼻水 pH、N-NH3、 揮発性脂肪酸(VFA)を生後 14 日目、28 日目、42 日目、56 日目、70 日目に評価しました。56 日目(±3 日)の朝の給餌前の 0600 時に赤外線カメラ(FLIR T420、FLIR Systems Inc.総VFA濃度と総VFAに占めるプロピオン酸の割合は、HE RFIの子牛ではLE RFIの子牛に比べてそれぞれ24.2%と22.2%低くなっていました。一方、総 VFA に占めるアセテートの割合は、HE RFI の方が LE RFI よりも 10.6%高かった。血中尿素濃度は、LE RFI の方が HE RFI の子牛よりも高い傾向にありました。高効率の HE RFI は LE RFI に比べてアセテートが 6.8%高く、プロピオン酸が 15.4%低い傾向にあった。血中インスリン濃度は、LE RIG の方が HE RIG よりも高く、血糖値も高い傾向にありました。低効率RIG群はHE群よりも左肋骨、左脇腹、肛門表面温度を赤外線サーモグラフィーで測定したところ、LE群の方が高かった。尿道発酵の違いは離乳前の子牛の効率とは関連していないようですが、タンパク質代謝の違い はこの段階での RFI に影響を与えているようです。赤外線サーモグラフィーは離乳前の子牛の RIG と相関があるようです。
The objective of this study was to evaluate whether pre-weaning heifer calves divergent for residual feed intake (RFI) or residual feed intake and body weight gain (RIG) exhibit differences in thermography, blood, and ruminal parameters. Thirty-two Gyr heifer calves were enrolled in a 63-d trial and classified into 2 feed efficiency (FE) groups based on RFI and RIG (mean ± 0.5 SD). The groups were classified as high efficiency (HE) RFI (HE RFI, n = 9), HE RIG (HE RIG, n = 10), low efficiency (LE) RFI (LE RFI, n = 10), and LE RIG (LE RIG, n = 11). The amount of whole milk provided for each calf was calculated based on their metabolic weight at birth (42% x BW0.75). The liquid diet was divided into two meals at 0700 and 1400 h. The total solid diet (TSD) was composed of 92% concentrate and 8% of Tifton 85 hay chopped in 5-cm lengths, as fed. Intake was measured daily. Blood concentrations of insulin, beta hydroxybutyrate, urea, and glucose, and ruminal pH, N-NH3, and volatile fatty acids (VFA) were evaluated at 14, 28, 42, 56, and 70 days of age. Thermal images of the calves were taken with an infrared camera (FLIR T420, FLIR Systems Inc., Wilsonville, OR) on d 56 (±3) at 0600 h, before the morning feeding. Total VFA concentration and propionate as % of total VFA were 24.2% and 22.2% lower in HE RFI compared to LE RFI calves, respectively. On the other hand, acetate as % of total VFA was 10.6% greater in HE RFI than LE RFI calves. Blood urea concentration tended to be greater in LE RFI than HE RFI calves. High efficiency HE RIG tended to have 6.8% greater acetate and 15.4% lower propionate as % of total VFA than LE RIG. Blood insulin concentration was greater and blood glucose tended to be greater for LE RIG than HE RIG group. Low efficiency RIG group had greater left rib, left flank, and anus surface temperature measured by infrared thermography than the HE RIG group. Differences in ruminal fermentation do not seem to be associated with pre-weaning calves efficiency, while differences in protein metabolism seem to affect RFI during this phase. Infrared thermography appears to be correlated to RIG in pre-weaning heifer calves.