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Piper longumからのアセチルコリンエステラーゼ阻害剤の単離と特性評価と結合モードの予測
Isolation and Characterization of Acetylcholinesterase Inhibitors from Piper longum and Binding Mode Predictions.
PMID: 32668479 DOI: 10.1055/a-1199-7084.
抄録
コリン作動性機能の回復は、認知能力を高めるための合理的なアプローチと考えられている。アセチルコリンエステラーゼ阻害剤は、アルツハイマー病の最良の治療法である。の果実は、記憶喪失の治療のための伝統的な薬で使用されてきました。これらの果実のジクロロメタン抽出物がアセチルコリンエステラーゼを阻害することが実証された。そこで、本研究の目的は、含まれるアセチルコリンエステラーゼ阻害剤を同定することであった。本研究では、アセチルコリンエステラーゼ阻害剤を同定することを目的として、アセチルコリンエステラーゼ阻害剤が含まれている果実の抽出物をTLC-バイオオートグラフィーにより活性域を提示し、バイオアッセイを用いたファイトケミカル調査の過程で5つの化合物を単離した。これらの化合物の構造を分光分析法(UV, IR, MS, H-, C-NMR)を用いて、ピペリン, メチルピペレート, グイネニシン, ピペルシド, ペリトリンを同定した。そのうち3株は酵素阻害活性を示したが,ピペリンが最も活性の高い化合物であった(IC値0.3mM)。これらの化合物の結合様式を調べるために、プロテインデータバンクコード1EVEのアセチルコリンエステラーゼのX線結晶構造を用いてドッキング試験を行った。抽出物中の活性化合物の含有量をHPLC法で測定した。その結果、ピペリンは果実中に最大量(0.57%)存在していたが、メチルピペレートは最小量(0.10%)であった。
Restoration of cholinergic function is considered a rational approach to enhance cognitive performance. Acetylcholinesterase inhibitors are still the best therapeutic option for Alzheimer's disease. The fruits of have been used in traditional medicines for the treatment of memory loss. It was demonstrated that the dichloromethane extract of these fruits is able to inhibit acetylcholinesterase. Thus, the aim of this study was to identify the contained acetylcholinesterase inhibitors. The active zones were presented via TLC-bioautography, and five compounds were isolated in the process of a bioassay-guided phytochemical investigation. Their structures were characterized as piperine, methyl piperate, guineenisine, pipercide, and pellitorine using spectroscopy and spectrometry methods (UV, IR, MS, H-, and C-NMR). acetylcholinesterase inhibitory activities of the isolates and their IC values were determined via a colorimetric assay. Three of them exhibited enzyme inhibitory activities, with piperine being the most potent compound (IC of 0.3 mM). In order to investigate the binding mode of the tested compounds, docking studies were performed using the X-ray crystal structure of acetylcholinesterase from with the Protein Data Bank code 1EVE. The content of the active compounds in the extract was determined by a developed HPLC method. Piperine was present in the maximum quantity in the fruits (0.57%), whereas methyl piperate contained the minimum content (0.10%).
Georg Thieme Verlag KG Stuttgart · New York.