日本語AIでPubMedを検索
2018年世界がん研究基金/米国がん研究所勧告、SUNプロジェクトにおける乳がんの遵守
Adherence to the 2018 World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research Recommendations and Breast Cancer in the SUN Project.
PMID: 32668662 DOI: 10.3390/nu12072076.
抄録
乳がん症例の割合は、複合的な修正可能なリスク因子に起因している。世界がん研究基金/米国がん研究所(WCRF/AICR)はこのほど、がん予防のための推奨事項を更新し、標準的なスコアリングシステムが公表された。本研究の目的は、SUN(「Seguimiento Universidad de Navarra」)プロスペクティブコホートにおいて、2018年WCRF/AICRのがん予防勧告(第3次専門家報告書)の遵守状況と乳がんリスクとの関連を評価することであった。当初は乳がんに罹患していなかったスペインの女性大卒者を対象とした(n = 10,930)。推奨事項へのコンプライアンスを測定するための8項目のスコアが構築された:体脂肪、身体活動、全粒粉/野菜/果物/豆の消費、「ファーストフード」、赤/加工肉の消費、砂糖入り飲料の消費、アルコール摂取、および母乳育児。更年期の状態に応じて層別分析を行った。全乳がんについては、有意ではない逆相関が観察された。逆相関は、多変量調整後の閉経後乳がんで統計的に有意になった(5点以上対3点以下のハザード比=0.27;95%CI:0.08-0.93)。この結果から、乳がんとの逆相関の可能性は、異なる栄養成分と生活習慣成分の複合効果に起因することが示唆された。
A proportion of breast cancer cases are attributable to combined modifiable risk factors. The World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research (WCRF/AICR) has recently updated the recommendations for cancer prevention and a standard scoring system has been published. The aim of this study was to evaluate the association between compliance with the 2018 WCRF/AICR cancer prevention recommendations (Third Expert Report) and the risk of breast cancer in the SUN ("Seguimiento Universidad de Navarra") prospective cohort. Spanish female university graduates, initially free of breast cancer, were included (n = 10,930). An 8-item score to measure compliance to the recommendations was built: body fat, physical activity, consumption of wholegrains/vegetables/fruit/beans, "fast foods", red/processed meat consumption, sugar-sweetened drinks consumption, alcohol intake, and breastfeeding. A stratified analysis was conducted according to menopausal status. A non-significant inverse association was observed for overall breast cancer. The inverse association became statistically significant for post-menopausal breast cancer after multivariable adjustment (hazard ratio for > 5 vs. ≤ 3 points = 0.27; 95% CI: 0.08-0.93). The results suggested that the possible inverse association with breast cancer was attributable to the combined effects of the different nutritional and lifestyle components.