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パチュリ精油の吸入が肥満誘発性のSprague Dawleyラットの代謝パラメータを改善した
Inhalation of Patchouli ( Benth.) Essential Oil Improved Metabolic Parameters in Obesity-Induced Sprague Dawley Rats.
PMID: 32668680 DOI: 10.3390/nu12072077.
抄録
本研究では、パチュリ精油(PEO)の吸入が代謝パラメータに及ぼす影響を調べた。まず、PEOに含まれる芳香族化合物の特徴を調べるために、固相マイクロ抽出-ガスクロマトグラフィー/質量分析法を用いて19種類の芳香族化合物を同定した。GC-オルファクトメトリー分析の結果、パチュリに含まれる芳香族化合物と最も類似性が高いのはリナロール、-パチュオレン、-パチュオレンであることがわかった。スプラッグダーレーラットを用いた動物実験では、PEOを吸入した群は対照群に比べて食物摂取量が減少した。さらに、PEOを吸入した肥満誘発動物モデルでは、PEOを吸入しない群に比べて体重が低かった。しかし、グループ間の臓器重量に有意な差は認められなかった。血清分析では、PEO吸入群では高密度リポ蛋白コレステロールが有意に高かったが、陽性対照群では低密度リポ蛋白コレステロール含量が最も高く、パチュリに含まれる芳香族化合物の吸入がコレステロールプロファイルを改善する可能性が示唆された。さらに、レプチンレベルは、PEO吸入で処理されたグループで減少しており、これは、食物摂取量と体重増加の違いを説明するものであった。最後に、PEO吸入に暴露された動物群は、比較的低い収縮期血圧を示し、これは、PEO(またはそこに含まれる芳香族化合物)の吸入が血圧を調節するのに役立つ可能性があることを示唆している。これらのデータは、PEOの吸入が代謝性疾患に関連する特定のマーカーに影響を与えていることを示しており、したがって、PEOやその芳香族成分の予防・治療への応用に関する将来の研究のための基礎データを提供するものである。
This study investigated effects of patchouli essential oil (PEO) inhalation on metabolic parameters. First, to characterize aromatic compounds in PEO, solid-phase microextraction-gas chromatography/mass spectrometric detection was employed in which 19 aromatic compounds were identified. In GC-olfactometry analysis, linalool, -patchoulene, and -patchoulene were found to be the constituents exhibiting the highest similarity to the aromatic compounds in patchouli. In an animal experiment using Sprague Darley rats, groups with PEO inhalation had a reduced food intake compared to the control group. Additionally, body weight was lower in the obesity-induced animal model exposed to PEO inhalation than the group without PEO. However, we found no significant difference in organ weights between groups. In our serum analysis, high-density lipoprotein cholesterol was significantly higher in the PEO inhalation groups, while low-density lipoprotein cholesterol content was highest in the positive control group, suggesting that inhalation of the aromatic compounds present in patchouli may improve cholesterol profile. In addition, leptin levels were reduced in the groups treated with PEO inhalation, which explains the differences in food intake and body weight gains. Last, animal groups exposed to PEO inhalation showed a relatively lower systolic blood pressure which suggests that inhalation of PEO (or aromatic compounds therein) may assist in regulating blood pressure. Collectively, our data demonstrate that the inhalation of PEO influenced certain markers related to metabolic diseases, hence provide basic data for future research as to preventive/therapeutic applications of PEO as well as their aromatic constituents.