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世界の養殖業からの温室効果ガス排出量の定量化
Quantifying greenhouse gas emissions from global aquaculture.
PMID: 32669630 PMCID: PMC7363927. DOI: 10.1038/s41598-020-68231-8.
抄録
世界の養殖業は、直接的には(食料の入手可能性と入手しやすさを高めることで)、間接的には(経済発展の推進力として)、食料安全保障に重要な貢献をしています。養殖業の持続可能な拡大を可能にするためには、世界の温室効果ガス(GHG)排出量に対する養殖業の貢献度を理解し、それをどのように緩和することができるかを理解する必要がある。この研究では、主な種群と地理的地域について、最新の市販飼料を用いて、養殖(水生植物の養殖を除く)からの世界的な GHG 排出量を定量化した。ここでは、2017年の世界の養殖業が人為起源GHG排出量の約0.49%を占めており、これは羊の生産からの排出量と同程度の大きさであることを示している。この排出量が少ないのは、陸上の家畜(特に牛、羊、ヤギ)に比べて養殖業の排出原単位が低いことを反映しているが、これは主に、養殖業には腸内のCHが存在しないことと、ヒレや貝類の肥沃度が高く、飼料転換率が低いことによる。
Global aquaculture makes an important contribution to food security directly (by increasing food availability and accessibility) and indirectly (as a driver of economic development). In order to enable sustainable expansion of aquaculture, we need to understand aquaculture's contribution to global greenhouse gas (GHG) emissions and how it can be mitigated. This study quantifies the global GHG emissions from aquaculture (excluding the farming of aquatic plants), with a focus on using modern, commercial feed formulations for the main species groups and geographic regions. Here we show that global aquaculture accounted for approximately 0.49% of anthropogenic GHG emissions in 2017, which is similar in magnitude to the emissions from sheep production. The modest emissions reflect the low emissions intensity of aquaculture, compared to terrestrial livestock (in particular cattle, sheep and goats), which is due largely to the absence of enteric CH in aquaculture, combined with the high fertility and low feed conversion ratios of finfish and shellfish.