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糖化ホエイタンパク質濃縮物中のマクロファージ刺激性化合物の特性評価
Characterization of macrophage stimulating compound in glycated whey protein concentrate.
PMID: 32670665 PMCID: PMC7347729. DOI: 10.1007/s10068-020-00746-2.
抄録
チーズ製造の副産物であるホエイは、いくつかの乳タンパク質の集合体であり、機能性と栄養価を有している。ホエー蛋白質濃縮物(WPC)は、糖化により様々な機能性を発揮します。機能的効果を有するタンパク質に糖結合部位を見出す研究が報告されている。しかし、糖化された単一のタンパク質がタンパク質クラスターと同様の効果を示すことを確認しているかどうかは、ほとんど明らかにされていません。本研究では、糖化されたWPC(G-WPC)の効果がどのタンパク質のどの部位にあるのかを確認しました。LGはG-WPCと同様に一酸化窒素やサイトカインの分泌を増加させ、G-WPCの高分子量バンドを用いて活性化合物のペプチド配列を確認した。LGのK151及びK157残基は、G-WPCと共通の糖で糖化により修飾されていた。これらの糖化されたLGの残基は、G-WPCの免疫調節効果に寄与する可能性がある。
Whey, a by-product of cheese making, is a collection of several milk proteins and has functional and nutritional values. Whey protein concentrate (WPC) exhibits various functional effects by glycation. Studies to find sugar-binding sites in a protein having a functional effect are reported. However, it is rarely clear whether it confirms that glycated single protein exhibits the same effect of protein cluster. This study confirmed which protein sites are responsible for the effect of glycated WPC (G-WPC). β-Lactoglobulin (LG) was the major protein of G-WPC and glycated with lactose. The glycated LG increased the nitric oxide and cytokine secretion similar to G-WPC and peptide sequences of active compound was confirmed using the high molecular weight band of G-WPC. The K151 and K157 residues of LG were modified by glycation with sugar in common with G-WPC. These residues of glycated LG potentially contribute to the immune-modulation effect of G-WPC.
© The Korean Society of Food Science and Technology 2020.