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アビバクタムを添加したmCCDAを用いた鶏の枝肉中の病原菌検出用選択培地の開発
Development of a selective media for detecting spp. in chicken carcasses using avibactam supplemented mCCDA.
PMID: 32670670 PMCID: PMC7347719. DOI: 10.1007/s10068-020-00759-x.
抄録
spp.は世界的に消化管感染症の主要な原因であり、一般的には修飾炭-cefoperazon-deoxycholate寒天(mCCDA)を用いて同定されている。しかし、このスクリーニング法の有効性は、拡張スペクトラムβ-ラクタマーゼ(ESBL)産生菌などの競合菌の過剰増殖によって妨げられることが多い。そこで、本研究では、最近開発されたESBL阻害剤であるアビバクタム(A-mCCDA)をmCCDAに添加した。mCCDAおよびA-mCCDAプレートに各25株のESBL産生株を接種し、ESBL産生を阻害するために必要なアビバクタムの最適濃度は0.0625mg/Lであることを明らかにした。この濃度では、A-mCCDAを用いた場合、mCCDAを用いた場合に比べて有意に高い割合でESBL産生菌が分離された(<0.05)。このように、本研究の結果は、現在のスクリーニング方法を改善するためにA-mCCDAを使用することを支持するものである。
spp. are major causes of gastrointestinal infections worldwide, and are commonly identified using modified-charcoal-cefoperazone-deoxycholate agar (mCCDA). However, the efficacy of this screening technique is often hindered by overgrowth of competing flora, such as extended-spectrum β-lactamase (ESBL)-producing . Thus, in the present study we supplemented mCCDA with a recently developed ESBL inhibitor, avibactam (A-mCCDA). We inoculated mCCDA and A-mCCDA plates with 25 strains each of spp. and ESBL-producing , and thereby determined that the optimum avibactam concentration required to inhibit ESBL-producing was 0.0625 mg/L. At this concentration, a significantly higher proportion of spp. was isolated using A-mCCDA compared to that using mCCDA ( < 0.05). Thus, the results of the present study support the use of A-mCCDA to improve current screening methods.
© The Korean Society of Food Science and Technology 2020.