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Mycotoxin Res.2020 Jul;10.1007/s12550-020-00398-5. doi: 10.1007/s12550-020-00398-5.Epub 2020-07-15.

LC-MS/MSによるトルコ産乾燥イチジクの制御されたマイコトキシンを含む真菌代謝物のプロファイル

Profiles of fungal metabolites including regulated mycotoxins in individual dried Turkish figs by LC-MS/MS.

  • Michael Sulyok
  • Rudolf Krska
  • Hamide Senyuva
PMID: 32671680 DOI: 10.1007/s12550-020-00398-5.

抄録

2017年と2018年に収穫されたトルコ産乾燥イチジク180個について、有効なLC-MS/MS法を用いて、制御されたマイコトキシンを含む真菌代謝物を同定した。手選別された乾燥イチジクは、蛍光の程度に基づいて主観的に分類された。EUが規制する8種類のマイコトキシンを含む43種類の真菌代謝物が同定され、定量化されました。汚染されていないと分類されたイチジクのほとんどは、1μg/kgを超えるアフラトキシンを含んでいなかった。アフラトキシンの観点からは「汚染されていない」にもかかわらず、コウジ酸は最大レベルの3750 mg/kg (0.375% w/w)とかなりの量が存在し、いくつかのイチジクにはテヌアゾン酸も検出されました (2 μg/kg~298 mg/kg)。イチジクのスクリーニングで注目すべきは、かなりのレベルのアフラトキシンB(AFB1)を含むイチジクの中に、かなりの量のアフラトキシンM(AFM1)が存在していることである。

Fungal metabolites including regulated mycotoxins were identified by a validated LC-MS/MS method in 180 individual Turkish dried figs from 2017 and 2018 harvests. Hand-selected dried figs were subjectively classified based on the extent of fluorescence. Forty-three fungal metabolites including eight EU-regulated mycotoxins were identified and quantified. Figs classified as being uncontaminated mostly did not contain aflatoxins above 1 μg/kg. Despite being "uncontaminated" from an aflatoxin perspective, kojic acid was present in significant quantities with a maximum level of 3750 mg/kg (0.375% w/w) and tenuazonic acid was also found (2 μg/kg to 298 mg/kg) in some figs. Notable in the screening of figs has been the presence of significant amounts of aflatoxin M (AFM1) in figs also containing significant levels of aflatoxin B (AFB1), which is the first time that AFM1 has been reported as naturally occurring in dried figs.