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J. Food Sci..2020 Jul;doi: 10.1111/1750-3841.15339.Epub 2020-07-15.

ジャスモン酸メチルのアロマラクトンの損失に対する軽減効果は、桃のエチレン生合成と相関していた

The alleviation of methyl jasmonate on loss of aroma lactones correlated with ethylene biosynthesis in peaches.

  • Hongfang Cai
  • Shuai Han
  • Mingliang Yu
  • Ruijuan Ma
  • Zhifang Yu
PMID: 32671852 DOI: 10.1111/1750-3841.15339.

抄録

桃は低温に弱く、チリング傷害(CI)の症状を示す。CIの発生は、不可逆的な香りの損失、特に低温保存中の「桃のような」ラクトンの損失、およびその後の保存期間をもたらす。ジャスモン酸メチル(MeJA)処理は、桃果実の冷害症状を緩和するのに有効であるが、桃の香りの揮発性物質に対するその効果はまだ不明である。桃の香りの損失に対するMeJA処理の効果とメカニズムを調べるために、果実を10μmol/LのMeJAで処理した後、4℃で3週間保存し、その後20℃に移して3日間の保存期間をシミュレートした。ここでは、MeJAの香気ラクトン調節能力を調べ、エチレンとラクトンの生合成に関与する遺伝子の発現を検討した。MeJA処理は、室温での保存期間中、桃の内部褐変指数を有意に低下させ、エチレン産生を増加させ、香りに関連するラクトンの放出を促進した。また、MeJA処理は、冷蔵保存中または冷蔵保存後に、PpSAMS、PpACS3、PpACS4、PpACO、PpACX3の発現を上昇させた。これらの結果から、MeJA処理は桃の耐冷性を向上させ、エチレンとアロマラクトンの回収を誘導する可能性が示唆された。実用化:本研究は、ジャスモン酸メチルを果実保存に応用するための理論的基盤を提供するとともに、香り豊かな桃果実を育成するための分子育種の基礎を提供するものである。

Peaches are vulnerable to cold temperature, showing the symptoms of chilling injury (CI). The occurrence of CI results in irreversible aroma loss, especially 'peach-like' lactones loss during cold storage and subsequent shelf life. Methyl jasmonate (MeJA) treatment is effective in alleviating CI symptoms in peach fruit; however, its effect on peach aroma volatiles is still unknown. To explore the effect and mechanism of MeJA treatment on aroma loss of peaches, fruit was treated with 10 µmol/L MeJA, then stored at 4 °C for 3 weeks, and subsequently transferred to 20 °C to simulate shelf life for 3 days. Here, the ability of MeJA to regulate aroma lactones of 'Xiahui 6' peaches was investigated, and the expression of genes responsible for ethylene and lactones biosynthesis was considered. MeJA treatment significantly reduced internal browning index, increased ethylene production, and promoted the emission of aroma-related lactones in peaches during shelf life at room temperature. In addition, MeJA also elevated the expression of PpSAMS, PpACS3, PpACS4, PpACO, and PpACX3 during or after cold storage. These results suggested that MeJA treatment could enhance chilling tolerance in peaches and induce the recovery of ethylene and aroma lactones, which is closely related to ethylene biosynthesis as revealed by upregulated genes expression of PpSAMS, PpACS3/4, and PpACO. PRACTICAL APPLICATION: This research provides theoretical basis for the application of methyl jasmonate in fruit preservation and the basis for molecular breeding to cultivate aroma-abundant peach fruits.

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