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ラットの両側または右半球の味覚野病変に伴う味覚感受性の化学的特異的な欠損
Chemospecific deficits in taste sensitivity following bilateral or right hemispheric gustatory cortex lesions in rats.
PMID: 32671857 DOI: 10.1002/cne.24928.
抄録
我々の先行研究では、両側性味覚野(GC)病変は塩類(NaClとKCl)とキニーネ("苦い")に対する味覚感受性を有意に損なうが、ショ糖("甘い")に対する味覚感受性は損なわないことが示されている。ここで試験した定性的味覚物質の範囲は、マルトデキストリン、独特の味の質を表すと考えられているラットによって好まれる刺激であるマルトリン、および「酸っぱい」刺激であるクエン酸を含むように理論的に関連した方法で拡張されています; NaClはまた、ポジティブコントロールとして含まれていました。組織学的に確認された神経毒誘発性両側性(BGCX、n = 13)、または右(RGCX、n = 13)または左(LGCX、n = 9)片側性GC病変を有する雄性ラット(Sprague-Dawley)と偽操作対照(SHAM、n = 16)を、オペラント2応答検出タスクで水から味覚を識別するように訓練した。マッピングシステムを用いて、病変の位置、大きさ、対称性(両側性の場合)を決定した。BGCXは、予想通りNaClに対する味覚感度を有意に低下させたが、Maltrinやクエン酸に対する味覚感度は低下せず、ショ糖に対する我々の先行研究結果と同様であった。しかし、クエン酸の場合には、より高濃度で性能に障害が見られた。興味深いことに、LGCXではなくRGCXもまた、NaClに対してのみ味覚感度を有意に低下させたが、これはある程度の横方向への機能があることを示唆している。これらの結果から、GCの両側の広範囲な病変は、すべての味覚刺激に対する基本的な味覚信号の検出を一様に妨げるものではないことが示唆された。さらに、GCの病変はラットの学習能力やタスク実行能力を妨げるものではなく、GCの病変がない場合には、他の脳領域は、選択された刺激に対する感度が低下しているにもかかわらず、感覚的に識別可能な味覚処理を維持することができることを明確に示している。
Our prior studies showed bilateral gustatory cortex (GC) lesions significantly impair taste sensitivity to salts (NaCl and KCl) and quinine ("bitter") but not to sucrose ("sweet"). The range of qualitative tastants tested here has been extended in a theoretically relevant way to include the maltodextrin, Maltrin, a preferred stimulus by rats thought to represent a unique taste quality, and the "sour" stimulus citric acid; NaCl was also included as a positive control. Male rats (Sprague-Dawley) with histologically confirmed neurotoxin-induced bilateral (BGCX, n = 13), or right (RGCX, n = 13) or left (LGCX, n = 9) unilateral GC lesions and sham-operated controls (SHAM, n = 16) were trained to discriminate a tastant from water in an operant two-response detection task. A mapping system was used to determine placement, size, and symmetry (when bilateral) of the lesion. BGCX significantly impaired taste sensitivity to NaCl, as expected, but not to Maltrin or citric acid, emulating our prior results with sucrose. However, in the case of citric acid, there was some disruption in performance at higher concentrations. Interestingly, RGCX, but not LGCX, also significantly impaired taste sensitivity, but only to NaCl, suggesting some degree of lateralized function. Taken together with our prior findings, extensive bilateral lesions in GC do not disrupt basic taste signal detection to all taste stimuli uniformly. Moreover, GC lesions do not preclude the ability of rats to learn and perform the task, clearly demonstrating that, in its absence, other brain regions are able to maintain sensory-discriminative taste processing, albeit with attenuated sensitivity for select stimuli.
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