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Cochrane Database Syst Rev.2020 Jul;7:CD001304. doi: 10.1002/14651858.CD001304.pub3.Epub 2020-07-16.

フェニルケトン尿症に対する食事介入

Dietary interventions for phenylketonuria.

  • Elisabeth Jameson
  • Tracey Remmington
PMID: 32672365 DOI: 10.1002/14651858.CD001304.pub3.

抄録

背景:

フェニルケトン尿症は、アミノ酸フェニルアラニンの食事制限によって治療される遺伝性疾患である。食事制限は学習障害を防ぐために新生児期に開始されるが、制限的であり、それに従うことは困難である。思春期に食事制限を緩和するか中止するか、あるいは生涯にわたって継続するかは議論の的となる問題であり、このレビューではこの問題に取り組むことを目的としている。これは、以前に発表されたレビューを更新したものである。

BACKGROUND: Phenylketonuria is an inherited disease treated with dietary restriction of the amino acid phenylalanine. The diet is initiated in the neonatal period to prevent learning disability; however, it is restrictive and can be difficult to follow. Whether the diet can be relaxed or discontinued during adolescence or should be continued for life remains a controversial issue, which we aim to address in this review. This is an updated version of a previously published review.

目的:

フェニルケトン尿症の人のために人生の早い時期に開始した低フェニルアラニン食の効果を評価すること。知能、神経心理学的転帰および死亡率、成長、栄養状態、摂食行動および生活の質に対する食事の緩和または終了の可能性のある効果を評価すること。

OBJECTIVES: To assess the effects of a low-phenylalanine diet commenced early in life for people with phenylketonuria. To assess the possible effects of relaxation or termination of the diet on intelligence, neuropsychological outcomes and mortality, growth, nutritional status, eating behaviour and quality of life.

検索方法:

我々は、包括的な電子データベース検索、関連するジャーナルのハンドサーチ、および会議録の抄録集から特定された参考文献で構成されるコクランのCystic Fibrosis and Genetic Disorders Group Trials Registerを検索した。Inborn Errors of Metabolism Trials Registerの最新検索。2020年4月30日

SEARCH METHODS: We searched the Cochrane Cystic Fibrosis and Genetic Disorders Group Trials Register comprising references identified from comprehensive electronic database searches, handsearches of relevant journals and abstract books of conference proceedings. Most recent search of the Inborn Errors of Metabolism Trials Register: 30 April 2020.

選定基準:

フェニルケトン尿症患者における低フェニルアラニン食と食事制限の緩和または中止を比較したすべてのランダム化または準ランダム化比較試験。

SELECTION CRITERIA: All randomised or quasi-randomised controlled trials comparing a low-phenylalanine diet to relaxation or termination of dietary restrictions in people with phenylketonuria.

データ収集と分析:

2人の著者が独立して研究の適格性と方法論の質を評価し、その後データを抽出した。

DATA COLLECTION AND ANALYSIS: Two authors independently assessed study eligibility and methodological quality, and subsequently extracted the data.

主な結果:

本レビューでは4件の研究(参加者251人)を取り上げたが、治療群と比較群の間では、関心のあるアウトカムについて有意差はほとんど認められなかった。血中フェニルアラニン値は、低フェニルアラニンの食事療法を受けたフェニルケトン尿症の参加者では、食事制限の少ない食事療法を受けた参加者と比較して有意に低く、3ヵ月後の平均差(MD)は-698.67(95%信頼区間(CI)-869.44~-527.89)であった。知能指数は、食事制限を中止した参加者よりも食事制限を継続した参加者の方が有意に高く、12ヶ月後のMDは5.00(95%CI 0.40~9.60)であった。しかし、これらの結果は単一の研究から得られたものである。

MAIN RESULTS: We included four studies in this review (251 participants), and found few significant differences between treatment and comparison groups for the outcomes of interest. Blood phenylalanine levels were significantly lower in participants with phenylketonuria following a low-phenylalanine diet compared to those on a less restricted diet, mean difference (MD) at three months -698.67 (95% confidence interval (CI) -869.44 to -527.89). Intelligence quotient was significantly higher in participants who continued the diet than in those who stopped the diet, MD after 12 months 5.00 (95% CI 0.40 to 9.60). However, these results came from a single study.

著者の結論:

非ランダム化研究の結果、低フェニルアラニン食は血中フェニルアラニン値を低下させ、知能指数および神経心理学的転帰を改善するのに有効であると結論づけられている。我々は、低フェニルアラニン食の効果を評価したランダム化比較研究を見つけることができなかったが、診断から低フェニルアラニン食対無食の効果を評価したランダム化比較研究を見つけることができた。無作為化されていない研究からの証拠を考慮すると、このような研究は倫理的ではなく、診断時に低フェニルアラニン食事療法を開始することが推奨される。フェニルアラニン制限の正確なレベルと、いつ、いつ、食事療法を緩和すべきかについては不確実性がある。これはランダム化比較試験で対処すべきであるが、この分野では新しい試験は期待されていないため、本レビューの更新は予定していない。

AUTHORS' CONCLUSIONS: The results of non-randomised studies have concluded that a low-phenylalanine diet is effective in reducing blood phenylalanine levels and improving intelligence quotient and neuropsychological outcomes. We were unable to find any randomised controlled studies that have assessed the effect of a low-phenylalanine diet versus no diet from diagnosis. In view of evidence from non-randomised studies, such a study would be unethical and it is recommended that low-phenylalanine diet should be commenced at the time of diagnosis. There is uncertainty about the precise level of phenylalanine restriction and when, if ever, the diet should be relaxed. This should be addressed by randomised controlled studies; however, no new studies are expected in this area so we do not plan to update this review.

Copyright © 2020 The Cochrane Collaboration. Published by John Wiley & Sons, Ltd.