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妊娠初期における週ごとのアルコール消費量と自然流産リスク。プロスペクティブ・コホート研究
Week-by-week alcohol consumption in early pregnancy and spontaneous abortion risk: A prospective cohort study.
PMID: 32673615 DOI: 10.1016/j.ajog.2020.07.012.
抄録
背景:
女性の半数が妊娠初期の数週間にアルコールを使用するが、ほとんどの女性は妊娠が判明した時点でアルコール使用を中止している。妊娠初期におけるアルコール使用の中止時期と自然流産のリスクとの関係は明らかにされていない。
BACKGROUND: Half of women use alcohol in the first weeks of gestation, but most stop once pregnancy is detected. The relationship between timing of alcohol use cessation in early pregnancy and spontaneous abortion risk has not been determined.
目的:
妊娠初期の週ごとのアルコール消費量と自然流産との関連を評価する。
OBJECTIVE: Evaluate the association between week-by-week alcohol consumption in early pregnancy and spontaneous abortion.
研究デザイン:
地域社会に根ざした前向き妊娠コホートであるRight from the Startの参加者は、米国の8つの大都市圏(2000年~2012年)から募集されました。第1期の参加者は、アルコール使用を変更したかどうか、アルコール使用を変更した日、変更前と変更後のアルコール使用頻度、量、種類など、過去4ヵ月間に消費されたアルコールに関する情報を提供した。自然流産とアルコール使用週数、累積暴露週数、週当たりの飲酒回数、飲料の種類、および乱飲との関連を評価した。
STUDY DESIGN: Participants in Right from the Start, a community-based prospective pregnancy cohort, were recruited from eight metropolitan areas in the United States (2000-2012). In the first trimester, participants provided information about alcohol consumed in the prior four months including whether they altered alcohol use, date of change in use, and frequency, amount, and type of alcohol consumed before and after change. We assessed the association between spontaneous abortion and week of alcohol use, cumulative weeks exposed, number of drinks per week, beverage type, and binge drinking.
結果:
5,353人の参加者のうち、49.7%が妊娠初期にアルコールを使用したと報告し、12.0%が流産した。アルコール使用の変化時の妊娠年齢中央値は29日(二分位間範囲、15~35日)であった。最終月経から5週目から10週目までのアルコール使用は、自然流産のリスクの増加と関連しており、そのリスクは9週目にピークを迎えた。アルコール使用の各週の連続使用は、飲酒しなかった人と比較して自然流産が8%増加することと関連していた(調整後ハザード比、1.08;95%信頼区間、1.04-1.12)。このリスクは累積的である。リスクは週当たりの飲酒回数、飲料の種類、または乱飲みとは関連していなかった。
RESULTS: Among 5,353 participants, 49.7% reported using alcohol during early pregnancy and 12.0% miscarried. Median gestational age at change in alcohol use was 29 days (inter-quartile range, 15-35 days). Alcohol use during weeks five through ten from last menstrual period was associated with increased spontaneous abortion risk, with risk peaking for use in week nine. Each successive week of alcohol use was associated with an 8% increase in spontaneous abortion relative to those who did not drink (adjusted hazard ratio, 1.08; 95% confidence interval, 1.04-1.12). This risk is cumulative. Risk was not related to number of drinks per week, beverage type, or binge drinking.
結論:
妊娠第1週目のアルコール摂取量が1週間増えるごとに、消費量が少なくても、また乱飲を除いた場合でも、自然流産のリスクが増加します。
CONCLUSION: Each additional week of alcohol exposure during the first trimester increases risk of spontaneous abortion, even at low levels of consumption and when excluding binge drinking.
Copyright © 2020. Published by Elsevier Inc.