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Averrhoa bilimbiペクチンベースの食用フィルム。ペクチンの直線性と分岐性がフィルムの物理化学的、機械的、バリア性に及ぼす影響
Averrhoa bilimbi pectin-based edible films: Effects of the linearity and branching of the pectin on the physicochemical, mechanical, and barrier properties of the films.
PMID: 32673725 DOI: 10.1016/j.ijbiomac.2020.07.109.
抄録
可塑剤として、塩化コリン-クエン酸一水和物をモル比で1:1の割合で含む深層共晶溶媒(DES)を用いた。枝径の大きいABPから製造したEF-ABP3:1は、融点(175.30℃)、引張応力(7.32MPa)、弾性率(33.64MPa)が高い値を示した。また、EF-ABP3:1は、枝径の小さい線状構造を有する他のEF-ABP(それぞれ1.39〜1.83mg/m.s、3.48〜51.50%)と比較して、相対湿度による水蒸気透過率(1.10〜1.18mg/m.s)及び吸湿率(2.61〜32.13%)が最も低い値を示し、より優れたバリア性を示した。これらの結果から、ABPのガラクツロン酸含有量,分子量,エステル化度,ペクチン構造がEFの特性に大きく影響していることが示唆された。また、高度に分岐したペクチン鎖の相互作用は、直鎖よりも強いため、可塑剤の影響を受けにくく、より優れたバリア性を持つ機械的に強い船外実験装置が得られることがわかった。このことから、これらのEFは代替的な分解性のある包装/コーティング材料として使用できることが示唆された。
The potential of Averrhoa bilimbi pectin (ABP) as a source of biopolymer for edible film (EF) production was explored, and deep eutectic solvent (DES) (1% w/w) containing choline chloride-citric acid monohydrate at a molar ratio of 1:1 was used as the plasticizer. The EF-ABP3:1, which was produced from ABP with large branch size, showed a higher value of melting temperature (175.30 °C), tensile stress (7.32 MPa) and modulus (33.64 MPa). The EF-ABP3:1 also showed better barrier properties by obtaining the lowest water vapor transmission rates (1.10-1.18 mg/m.s) and moisture absorption values (2.61-32.13%) depending on the relative humidity compared to other EF-ABPs (1.39-1.83 mg/m.s and 3.48-51.50%, respectively) that have linear structure with smaller branch size. From these results, it was suggested that the galacturonic acid content, molecular weight, degree of esterification and pectin structure of ABP significantly influenced the properties of EFs. The interaction of highly branched pectin chains was stronger than the linear chains, thus reduced the effect of plasticizer and produced a mechanically stronger EF with better barrier properties. Hence, it was suggested that these EFs could be used as alternative degradable packaging/coating materials.
Copyright © 2020. Published by Elsevier B.V.