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養殖ニジマス(Oncorhynchus mykiss)の卵と筋組織のミネラルおよび微量元素組成と栄養所要量との関係。ニジマス製品に含まれる元素
Mineral and trace element composition of the roe and muscle tissue of farmed rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) with respect to nutrient requirements: Elements in rainbow trout products.
PMID: 32673941 DOI: 10.1016/j.jtemb.2020.126619.
抄録
背景:
魚や魚製品の優れた栄養特性のため、栄養士は食事関連疾患の予防と治療のために、食事の中でそれらをより多く摂取することを推奨している。この文脈では、特に魚の卵(卵)に注意を払う必要があります。本研究の目的は、養殖飼育されたニジマスの卵と筋肉組織中の選択されたミネラルと微量元素の含有量を比較することであった。さらに、100gの魚製品(卵またはフィレ)の食用部分が、成人消費者(女性と男性)と子供のこれらの元素の要件を満たす程度を決定した。
BACKGROUND: Due to excellent nutritional properties of fish and fish products, dietitians recommend their larger share in the diet, for both the prevention and treatment of diet-related diseases. In this context particular attention should be given to fish eggs (roe). The aim of the study was to compare the content of selected minerals and trace elements in the roe and muscle tissue of aquaculture-reared rainbow trout. Moreover, the extent to which an edible portion of 100 g of fish product (roe or fillet) satisfies the requirements for these elements in adult consumers (women and men) and children was determined.
方法:
研究材料は、養殖ニジマスの雌(Oncorhynchus mykiss)20匹を代表とした。筋組織と卵の近縁組成、エネルギー値、栄養品質指数を調べた。K, Na, Ca, Mg, Zn, Fe, Mn, Cuの濃度を火炎原子吸光分析法で測定した。魚製品中のミネラルと微量元素のレベルは、100gの部分で成人と子供の推奨食事基準値のパーセンテージを計算するために使用されました。
METHODS: The research material was represented by 20 farmed rainbow trout females (Oncorhynchus mykiss). In muscle tissue and roe the proximate composition, energy value, and nutritional quality index were examined. Concentrations of K, Na, Ca, Mg, Zn, Fe, Mn and Cu were determined by flame atomic absorption spectrometry analysis. The levels of minerals and trace elements in fish products were used to calculate the percentages of the recommended dietary reference values for adults and children in portion of 100 g.
結果:
卵は、Zn(29.40±1.38、27.74-30.91mg/kg)、Mn(1.66±0.08、1.55-1.73mg/kg)、Fe(11.17±0.35、10.75-11.60mg/kg)、Cu(11.17±0.35、10.75-11。60mg/kg)、Cu(1.24±0.04、1.21~1.30mg/kg)、Ca(546.90±23.68、522.02~578.96mg/kg)、Mg(546.97±23.68、522.02~578.96mg/kg)、Na(403.61±5.53、397.29~407.57mg/kg)、筋肉組織と比較して、それぞれZn(2.73±0.97、0.94〜3.77mg/kg)、Mn(0.22±0.10、0.14〜0.46mg/kg)、Fe(2.19±1.44、1.02〜5.50mg/kg)、Cu(0.24±1.44、1.02〜5.50mg/kg)、Cu(0.24〜5.50mg/kg)を含有していた。24±0.06、0.17〜0.36mg/kg)、Ca(164.07±71.72、93.24〜306.32mg/kg)、Mg(240.00±73.37、127.92〜316.41mg/kg)、Na(273.37±99.65、183.93〜524.41mg/kg)を含有していた。一方、筋肉組織は、卵(1713.65±58.68、1643.97-1764.14mg/kg)の3倍のK(5159.87±974.70、4004.63-6343.91mg/kg)を含有していた。子どもの場合、Mg、Zn、Fe、Mn、Cuなどの元素の基準摂取量に対する卵の寄与度は特に高かった。したがって、卵はすべての消費者グループにとってはMgの供給源として、女性と子供にとってはZnの含有量が高いと考えられるべきである。提案されたヒレと卵の部分は、1 日の Na 必要量の 2~3%しか供給していなかった。
RESULTS: The roe had higher content of 7 elements including, Zn (29.40 ± 1.38, 27.74-30.91 mg/kg), Mn (1.66 ± 0.08, 1.55-1.73 mg/kg), Fe (11.17 ± 0.35, 10.75-11.60 mg/kg), Cu (1.24 ± 0.04, 1.21-1.30 mg/kg), Ca (546.90 ± 23.68, 522.02-578.96 mg/kg), Mg (546.97 ± 23.68, 522.02-578.96 mg/kg), Na (403.61 ± 5.53, 397.29-407.57 mg/kg) compared to muscle tissue, respectively, Zn (2.73 ± 0.97, 0.94-3.77 mg/kg, Mn (0.22 ± 0.10, 0.14-0.46 mg/kg), Fe (2.19 ± 1.44, 1.02-5.50 mg/kg), Cu (0.24 ± 0.06, 0.17-0.36 mg/kg), Ca (164.07 ± 71.72, 93.24-306.32 mg/kg), Mg (240.00 ± 73.37, 127.92-316.41 mg/kg), Na (273.37 ± 99.65, 183.93-524.41 mg/kg). In turn, the muscle tissue contained 3 times as much K (5159.87 ± 974.70, 4004.63-6343.91 mg/kg) as the roe (1713.65 ± 58.68, 1643.97-1764.14 mg/kg). The roe covered the recommended nutrition standards (population reference intake, PRI and adequate intake, AI) to a greater extent than the fillet for all analysed trace elements and minerals except K. For children, the contribution of roe to the reference intake of such elements as Mg, Zn, Fe, Mn and Cu was particularly high. Therefore the roe should be considered as a source of Mg for all consumer groups, and as high in Zn for women and children. The suggested portion of fillet and roe provided only 2-3 % of the daily requirement for Na.
結論:
見つかった違いにもかかわらず、ニジマスの卵とフィレの両方が分析対象元素の良い供給源となっている。この結果は、卵に含まれるミネラルと微量元素の含有量に及ぼす他の要因の影響、および他の食品に含まれる元素を濃縮するために生殖腺を使用する可能性を決定するための研究を継続する必要性を示しています。
CONCLUSIONS: Despite the differences found, both roe and fillet from rainbow trout are a good source of analysed elements. The results indicate the need to continue research in order to determine the influence of other factors on the content of minerals and trace elements in roe and the possibility of using gonads to enrich other food products with elements.
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