あなたは歯科・医療関係者ですか?

WHITE CROSSは、歯科・医療現場で働く方を対象に、良質な歯科医療情報の提供を目的とした会員制サイトです。

日本語AIでPubMedを検索

日本語AIでPubMedを検索

PubMedの提供する医学論文データベースを日本語で検索できます。AI(Deep Learning)を活用した機械翻訳エンジンにより、精度高く日本語へ翻訳された論文をご参照いただけます。
Food Sci Technol Int.2020 Jul;:1082013220940466. doi: 10.1177/1082013220940466.Epub 2020-07-17.

有機酸処理による低温貯蔵ザクロ(L.)果実の品質維持と生理活性化合物

Maintenance of quality and bioactive compounds of cold stored pomegranate ( L.) fruit by organic acids treatment.

  • Sakineh Ehteshami
  • Farzin Abdollahi
  • Asghar Ramezanian
  • Mahsa Rahimzadeh
  • Abdolmajid Mirzaalian Dastjerdi
PMID: 32674600 DOI: 10.1177/1082013220940466.

抄録

ザクロは亜熱帯で冷えに敏感な果実である。本研究では、冷蔵保存(2℃)中のザクロの品質特性に及ぼすリンゴ酸(50mMおよび100mM)およびシュウ酸(5mMおよび10mM)の影響を調べた。その結果、50mMのリンゴ酸で処理した果実で最も重量減少が少なかった。リンゴ酸は低温でのザクロの色のパラメータ(*, *, *)にプラスの効果を示した。有機酸処理は、冷害、マロンジアルデヒド、過酸化水素を減少させ、カタラーゼ活性を増加させた。ポリフェノールオキシダーゼとペルオキシダーゼの活性が最も低かったのは、5mMシュウ酸処理した果実であった。一方、50mMリンゴ酸で処理した果実では、アスコルビン酸とクエン酸の含有量が最大であった。5mMシュウ酸と50mMリンゴ酸で処理した果実では、最も抗酸化活性が高かった。また、10mMシュウ酸と100mMリンゴ酸を除くすべての処理は、対照果実よりも高い滴定酸度を示した。全体としては、50mMリンゴ酸と5mMシュウ酸がザクロ果実の低温保存に最も効果的であった。

Pomegranate is a subtropical and chilling sensitive fruit. In this study, the effects of malic acid (50 and 100 mM) and oxalic acid (5 and 10 mM) on quality properties of pomegranate during cold storage (2 ℃) were investigated. The lowest weight loss was observed in fruit treated with 50 mM malic acid. Malic acid had positive effects on color parameters (*, *, and *) of pomegranate at low temperature. Organic acid treatments reduced chilling injury, malondialdehyde, and hydrogen peroxide and increased catalase activity. The lowest activity of polyphenol oxidase and peroxidase was observed in 5 mM oxalic acid-treated fruit. On the other hand, fruit treated with 50 mM malic acid showed the maximum ascorbic acid and citric acid content. The most antioxidant activity was found in fruit treated with 5 mM oxalic acid and 50 mM malic acid. Also, all treatments except 10 mM oxalic acid and 100 mM malic acid resulted in higher titratable acidity than control fruit. Overall, 50 mM malic acid and 5 mM oxalic acid were the most effective for preserving the quality of pomegranate fruit at low temperature.