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日本人成人における食事性Na-K比と心血管疾患リスク因子:国民健康・栄養調査(2003年~2017年)のプールデータを用いたレトロスペクティブ横断的研究
Dietary sodium-to-potassium ratio and cardiovascular disease risk factors among Japanese adults: a retrospective cross-sectional study of pooled data from the National Health and Nutrition Survey, 2003-2017.
PMID: 32674745 DOI: 10.1017/S000711452000269X.
抄録
アジア諸国の一般人口における心血管疾患(CVD)の危険因子とナトリウム-カリウム(Na-K)比との関連を報告している研究は少ない。本研究では、日本人成人の食生活におけるナトリウム-カリウム(Na-K)比とCVDの危険因子との関連を調査することを目的とした。本研究では、2003年~2017年の国民健康・栄養調査に登録された20歳以上の日本人48,800人(男性19,386人、女性29,414人)を対象としたレトロスペクティブ・クロスセクショナル研究を実施した。高血圧、高糖化ヘモグロビンA1c(HbA1c)値、高コレステロール血症、高密度リポタンパク質(HDL)コレステロールの血清レベルの低さ、および非HDLコレステロールの高さのリスクに対する多変量オッズ比(OR)および95%信頼区間(CI)を、ロジスティック回帰モデルを用いて推定した。食事性Na-K比は2003年から2017年にかけて男女ともに低下した。Na-K比の高値と高血圧有病率の高値が観察された(多変量解析OR[第5分位対第1分位]=1.27、95%CI:1.15、1.40;トレンドを表すPは男性が0.001未満、女性が1.12、95%CI:1.01、1.23;トレンドを表すPは0.007)。Na-K比が高いほど、男性ではHbA1c高値の有病率が高かった(多変量OR = 1.56、95%CI:1.24、1.96)。低HDLコレステロール値の有病率は、Na-K比が高いほど増加した(傾向を表すPは男性で0.002、女性で0.001未満)。Na-K比と男性の高コレステロール血症、または男女ともに非HDLコレステロール値が高いこととの間には有意な関連は認められなかった。これらの所見から,食事性Na-K比は日本人成人におけるいくつかのCVD危険因子と関連していることが示唆された。
Few studies have reported association between sodium-to-potassium (Na-K) ratio and risk factors related to cardiovascular diseases (CVDs) among the general population in Asian countries. This study aimed to investigate the dietary sodium-to-potassium (Na-K) ratio association with CVD risk factors among Japanese adults. This retrospective cross-sectional study included 48,800 Japanese participants (19,386 men and 29,414 women) aged ≥20 years, registered in the 2003-2017 National Health and Nutrition Survey. Multivariate odds ratios (ORs) and 95% confidence intervals (CIs) for risk of hypertension, high glycated haemoglobin A1c (HbA1c) levels, hypercholesterolaemia, low serum levels of high-density lipoprotein (HDL) cholesterol, and high non-HDL cholesterol levels according to Na-K ratio, were estimated using logistic regression models. Dietary Na-K ratio decreased for both men and women from 2003 to 2017. Higher Na-K ratio and higher hypertension prevalence was observed (multivariate OR [fifth vs. first quintiles] = 1.27, 95% CI: 1.15, 1.40; P for trend <0.001 for men and 1.12, 95% CI: 1.01, 1.23; P for trend = 0.007 for women). Higher Na-K ratio was associated with higher prevalence of high HbA1c levels in men (multivariate OR = 1.56, 95% CI: 1.24, 1.96). Prevalence of low HDL cholesterol levels was increased with higher Na-K ratio (P for trend = 0.002 for men and <0.001 for women). No significant associations were found between Na-K ratio and hypercholesterolaemia in men or high non-HDL cholesterol levels in both men and women. Our findings suggest that dietary Na-K ratio is associated with several CVD risk factors among Japanese adults.