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Prev Nutr Food Sci.2020 Jun;25(2):133-139. PNFS-25-133. doi: 10.3746/pnf.2020.25.2.133.

メタボリックシンドロームのリスクとの関係における動物性食品の摂取

Intake of Animal Source Foods in Relation to Risk of Metabolic Syndrome.

  • Yahya Pasdar
  • Shima Moradi
  • Neda Hydarzadeh Esfahani
  • Mitra Darbandi
  • Parisa Niazi
PMID: 32676463 PMCID: PMC7333013. DOI: 10.3746/pnf.2020.25.2.133.

抄録

メタボリックシンドローム(MetS)は、糖尿病や心血管疾患に関連して流行している疾患です。ライフスタイルや職業はMetS発症のリスクを高める可能性がある。食事パターンはライフスタイルを構成する主要な要素であるため,本研究では,食品供給者における動物由来食品(ASF)の消費量とMetSとの関係を明らかにすることを目的とした。この横断的研究は、112名の男性食品供給者を対象に実施した。参加者の体格指数、体組成、血圧を測定した。血液生化学は 5 mL の空腹時血液サンプルを用いて決定した。MetSは、国際糖尿病連盟(IDF)が記載したガイドラインに基づいて定義した。乳製品、卵、赤肉、鶏肉、魚を含む ASF 摂取量は、食品頻度調査票を用いて評価した。全体では、参加者の46.4%がMetSを有していた。乳製品を1日に3〜5回、5回以上摂取している参加者はMetSのリスクが低かった[オッズ比(OR):0.18(信頼区間(CI)95%)、0.05(信頼区間(CI)95%)、0.05(信頼区間(CI)95%)、0.05(信頼区間(CI)95%)、0.05(信頼区間(CI)95%)、0.05(信頼区間(CI)95%)、0.05(信頼区間(CI)95%)、0.05(信頼区間(CI)95%)、0.05(信頼区間(CI)95%)、0.05(信頼区間(CI)95%)、0.05(信頼区間(CI)95%)、0.05(信頼区間(CI)95%)、0.05(信頼区間(CI)95%)、0.05(信頼区間(CI)95%)であった。オッズ比(OR):0.18(信頼区間(CI)95%:0.05〜0.62)、OR:0.20(CI 95%:0.06〜0.67)]では、最下層の被験者と比較してMetSのリスクが低かった。高血圧のリスクは、乳製品を1日5回以上摂取する参加者で有意に減少した[OR:0.22(CI 95%:0.07〜0.67)]。他のASFは、粗モデルおよび調整モデルではMetSのリスクと関連していなかった。我々の所見は、乳製品のアドヒアランスがMetSのリスクを低下させることを示唆している。また、これらの参加者では、乳製品のアドヒアランスが高いほど高血圧症に対する保護効果があった。

Metabolic syndrome (MetS) is a prevalent disorder associated with diabetes and cardiovascular diseases. Lifestyle and occupation can increase the risk of developing MetS. Since dietary pattern is a major component of lifestyle, this study aimed to determine the relationship between consumption of animal source foods (ASFs) and MetS among food suppliers. This cross-sectional study was conducted on 112 male food suppliers. We measured anthropometric indices, body composition, and blood pressure of the participants. Blood biochemistry was determined using 5 mL fasting blood samples. MetS was defined based on the guidelines described by the International Diabetes Federation (IDF). ASF intake, including dairy products, eggs, red meat, poultry, and fish, was assessed using food frequency questionnaires. Overall, 46.4% of participants had MetS. Participants who consumed dairy 3∼5 times/d and more than 5 times/d had lower risk of MetS [odds ratios (OR): 0.18 (confidence interval (CI) 95%: 0.05∼0.62) and OR: 0.20 (CI 95%: 0.06∼0.67), respectively] compared with participants in the lowest tertile. The risk of hypertension was significantly decreased in participants who consumed dairy products >5 times/d [OR: 0.22 (CI 95%: 0.07∼0.67)]. Other ASFs were not associated against the risk of MetS in crude and adjusted models. Our findings indicated that adhering to dairy products can decrease the risk of MetS. Higher adherence to dairy products was also protective against hypertension in these participants.

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