日本語AIでPubMedを検索
生後12ヶ月の乳児における食物アレルギーと初期のイネ科花粉曝露との関連
Associations between grass pollen exposures and in early life with food allergy in 12-month-old infants.
PMID: 32677468 DOI: 10.1080/09603123.2020.1793920.
抄録
花粉期の出産は食物アレルギーリスクに影響を与える可能性があるが、花粉曝露を評価した研究はない。HealthNuts 集団ベースの乳児 5276 人のコホートを用いて、イネ科植物の花粉曝露と生後 6 ヵ月までの、鶏卵、ゴマ、ピーナッツアレルギーの 12 ヵ月後の転帰を評価した。生後 7 日間の累積花粉曝露は、ピーナッツ感作のリスクを増加させた aMOR(調整多項式オッズ比)=1.21(95%CI:1.01-1.44)。生後4~6ヵ月間の曝露は、鶏卵aMOR=1.02(95%CI:1.004~1.04)およびすべての食品に対する感作のリスクを増加させたaMOR=1.02(95%CI:1.003~1.04)。イネ科花粉曝露は、食物アレルギーと診断された食物チャレンジと関連していたが、食物アレルギーの母親の病歴を持つ乳児の間でのみ関連していた。期間や乳児期の草花粉への曝露は重要かもしれないが、これらの知見を再現するためには、より多くの研究が必要である。
Birth during pollen seasons may influence food allergy risk but no study has assessed pollen exposure. Using the HealthNuts population-based cohort of 5276 infants, we assessed grass pollen exposures, and up to the first 6 months of life, on hen's egg, sesame and peanut allergy outcomes at 12 months. Cumulative pollen exposure in the first 7 days of life increased risk of peanut sensitization aMOR (adjusted multinomial odds ratio) = 1.21 (95% CI: 1.01-1.44). Exposure between first 4-6 months of life increased risk of hen's egg aMOR = 1.02 (95% CI: 1.004-1.04) and sensitization to all foods aMOR = 1.02 (95% CI: 1.003-1.04). Grass pollen exposure was associated with food challenge diagnosed food allergy, but only among infants with a maternal history of food allergy. Exposure to grass pollen in the period and infancy may be important but more studies are needed to replicate these findings.