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伝達性胃腸炎ウイルスに対するクルクミンの抗ウイルス性およびウイルス性効果
Antiviral and virucidal effects of curcumin on transmissible gastroenteritis virus .
PMID: 32677610 DOI: 10.1099/jgv.0.001466.
抄録
新興コロナウイルスは、世界中のヒトと動物の健康に深刻な脅威を表しており、現在、承認された治療法はありません。本研究では、α型コロナウイルスモデルとして透過性胃腸炎ウイルス(TGEV)を用い、TGEVに対するクルクミンの抗ウイルス作用を検討した。その結果、クルクミンはTGEVの増殖とウイルス蛋白質の発現を用量依存的に強く抑制することが明らかになった。また、クルクミンは、用量、温度、時間に依存して直接的なウイルス化能を示すことも確認された。さらに、クルクミンはTGEV複製の初期段階で主に作用することを、添加時間アッセイで明らかにした。また,クルクミンの吸着試験では,40μMで3.55 log TCID mlのウイルス力価の低下が認められ,クルクミンがTGEVの吸着抑制効果に優れていることが示唆された。以上の結果から,クルクミンがTGEVに対するウイルス性活性と仮想的な阻害作用を有することを初めて明らかにし,クルクミンがTGEV感染症の効果的な治療薬の候補となる可能性が示唆された。
Emerging coronaviruses represent serious threats to human and animal health worldwide, and no approved therapeutics are currently available. Here, we used Transmissible gastroenteritis virus (TGEV) as the alpha-coronavirus model, and investigated the antiviral properties of curcumin against TGEV. Our results demonstrated that curcumin strongly inhibited TGEV proliferation and viral protein expression in a dose-dependent manner. We also observed that curcumin exhibited direct virucidal abilities in a dose-, temperature- and time-dependent manner. Furthermore, time-of-addition assays showed that curcumin mainly acted in the early phase of TGEV replication. Notably, in an adsorption assay, curcumin at 40 µM resulted in a reduction in viral titres of 3.55 log TCID ml, indicating that curcumin possesses excellent inhibitory effects on the adsorption of TGEV. Collectively, we demonstrate for the first time that curcumin has virucidal activity and virtual inhibition against TGEV, suggesting that curcumin might be a candidate drug for effective control of TGEV infection.