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ドイツにおける従来の七面鳥肉と有機七面鳥肉から分離した好熱性単離菌の抗菌性の比較
Comparison of Antimicrobial Resistance of Thermophilic Isolates from Conventional and Organic Turkey Meat in Germany.
PMID: 32678987 DOI: 10.1089/fpd.2020.2815.
抄録
本研究の目的は、ドイツの小売店で販売されている従来型と有機七面鳥肉から分離されたspp.の有病率と抗菌薬耐性(AMR)率を比較することであった。ドイツ全土の小売市場で皮なしの従来型(=527)と有機型(=245)の新鮮な七面鳥肉のサンプルを採取し、spp.の検査を行った。分離された菌は、ブロスマイクロダイリューションを用いて6種類の抗菌薬(ゲンタマイシン、ストレプトマイシン、シプロフロキサシン、ナリディキシン酸、エリスロマイシン、テトラサイクリン)に対する耐性を検査した。七面鳥肉の有病率は,慣行食(19.4%)よりも有機食(32.7%)の方が高かった.完全に感受性のある分離株の割合は,慣行生産(17.4%)よりも有機生産(38.4%)の方が低く(6.8%),(33.9%)よりも有機生産(38.4%)の方が高率であった。全体的に、シプロフロキサシン、ナリディキシン酸、テトラサイクリンに対する耐性率が最も高かった。エリスロマイシンに対する耐性は、エリスロマイシンのみに認められ、ゲンタマイシンに対する耐性は認められなかった。テトラサイクリンおよびフルオロキノロンに対する耐性率は,有機食肉から分離された分離株(それぞれ32.9%および58.9%)よりも慣行食から分離された分離株(それぞれ60.9%および78.9%)の方が高率であったが,この有意差が認められたのは慣行食から分離された分離株のみであった。ただし,この有意差が認められたのは, .NETでのみであり, .NETでは認められなかった.七面鳥の生産タイプと異なる種のAMRとの関連性の違いの理由と、七面鳥肉からのAMR低減のための重要なパラメータを明らかにするためには、さらなる研究が必要である。
The objective of this study was to compare the prevalence and antimicrobial resistance (AMR) rates of spp. isolated from conventional and organic turkey meat sold at retail in Germany. Samples of conventional ( = 527) and organic ( = 245) fresh turkey meat without skin were collected at retail markets throughout Germany and tested for spp.. isolates were tested for resistance to six antimicrobials (gentamicin, streptomycin, ciprofloxacin, nalidixic acid, erythromycin, and tetracycline) using broth microdilution. Prevalence of spp. was higher in organic (32.7%) than in conventional (19.4%) turkey meat. The proportion of fully susceptible isolates was lower in (6.8%) than in (33.9%) and higher in isolates from organic (38.4%) than from conventional production (17.4%). Overall, resistance rates were the highest to ciprofloxacin, nalidixic acid, and tetracycline. Resistance to erythromycin was only observed in and resistance to gentamicin was absent. Overall, resistance rates to tetracycline and fluoroquinolones were higher in isolates from conventional (60.9% and 78.9%) than from organic meat (32.9% and 58.9%, respectively). However, this significant difference was only observed for , but not for . Further studies are needed to identify the reasons for the differences in the association of production type of turkeys with AMR in the different spp. and the critical parameters for the reduction of AMR in from turkey meat.