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ボディマスインデックスは肉類摂取量とインスリン感受性の関連を媒介する
Body mass index mediates the association between meat intake and insulin sensitivity.
PMID: 32679433 DOI: 10.1016/j.nutres.2020.06.008.
抄録
本研究の目的は、ボディマス指数(BMI)を媒介として、総肉摂取量と加工肉摂取量とインスリン感受性との間の逆関係の可能性を検討することであった。インスリン感受性の評価には、定量的インスリン感受性チェック指数(QUICKI)を用いた。断面データは、Atherosclerosis Risk in Communities(ARIC)コホートの第1訪問日から使用した。媒介分析はSPSSのPROCESSマクロを用いて行った。平均BMIは27.3±5.0kg/m、総肉摂取量は1.76±0.89食/日、加工肉摂取量は0.44±0.46食/日、平均QUICKIスコアは0.34±0.039であった。このことから、インスリン感受性の低下がこの集団に蔓延していることが示唆された。仮説および以前に示されたように、総肉摂取量と加工肉の両方は、BMIを含む主要な共変量を調整した後、インスリン感受性と逆に有意に関連していた。媒介分析では、総肉とQUICKIの間の有意な逆直接関連モデルは-0.0017(95%CI:-0.0026、-0.0008)であった。BMIは、総肉摂取量とインスリン感受性との関連の62%を占める-0.0028(95%CI:-0.0033、-0.0023)のQUICKIとの有意な間接的関連を有していた。加工肉摂取量とQUICKIの調停モデルでは、BMIは関係の43%を有意に占めた。我々の結果は、総肉および加工肉摂取量とインスリン感受性との関連がBMIによって媒介されていることを示唆している。
The purpose of this study was to examine the possible inverse relationship between total meat intake and processed meat intake and insulin sensitivity as mediated by body mass index (BMI). The Quantitative Insulin Sensitivity Check Index (QUICKI) was used to assess participants' insulin sensitivity: decreased insulin sensitivity indicated at a score of <0.36. Cross-sectional data were used from Visit 1 of the Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC) cohort. Mediation analysis was conducted using the PROCESS macro for SPSS. The mean BMI was 27.3 ± 5.0 kg/m, total meat intake was 1.76 ± 0.89 servings per day, processed meat intake was 0.44 ± 0.46 servings per day, and the mean QUICKI score was 0.34 ± 0.039. This suggested decreased insulin sensitivity was prevalent in this population. As hypothesized and previously shown, both total meat intake and processed meat were inversely and significantly associated with insulin sensitivity after adjusting for key covariates including BMI. In mediation analysis, the significant inverse direct association model between total meat and QUICKI was -0.0017 (95% CI: -0.0026, -0.0008). BMI had a significant indirect association with QUICKI of -0.0028 (95% CI: -0.0033, -0.0023) which accounted for 62% of the association between total meat intake and insulin sensitivity. In the processed meat intake and QUICKI mediation model, BMI accounted for a significant 43% of the relationship. Our results suggest that the association between total meat and processed meat intake and insulin sensitivity is mediated by BMI.
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