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ブドウ糖を用いたバッチ培養で培養した菌株による脂質の蓄積
Lipids by Strains Cultivated on Glucose in Batch Cultures.
PMID: 32679918 DOI: 10.3390/microorganisms8071054.
抄録
酵母は、基質の利用範囲が広く、過酷な条件下でも頑健であるなど多くの利点を有しているが、いくつかの培養条件では高い脂質生産性が得られることが知られている。本研究では、このような前提に基づき、12種類の異なる菌株を用いて、グルコースをベースとした培地を用いた窒素制限条件下でのシェイクフラスコ培養による微生物の脂質生産性を調べた。新規に分離された、あるいは公的な培養コレクションに属する12の野生型または変異株を試験したところ、中程度の脂質量(最大1.30 g/L)が産生されたが、多くの場合、窒素制限により培地中でクエン酸が産生された。脂質は主にC16とC18脂肪酸で構成されていた。微生物脂質の脂肪酸のほとんどは不飽和であり、主にオレイン酸、パルミチン酸およびリノール酸に対応していた。リノレン酸(C18:3)は、株H917およびPo1dLによってかなりの量(10%から20%の間、乾燥細胞重量(DCW)のwt/wt)で産生された。
Oleaginous microorganisms, such as , accumulate lipids that can have interesting applications in food biotechnology or the synthesis of biodiesel. yeast can have many advantages such as wide substrate range usage and robustness to extreme conditions, while under several culture conditions it can produce high lipid productivity. Based on this assumption, in this study, 12 different strains were used to investigate microbial lipid production using a glucose-based medium under nitrogen-limited conditions in shake-flask cultivations. Twelve wild-type or mutant strains of which were newly isolated or belonged to official culture collections were tested, and moderate lipid quantities (up to 1.30 g/L) were produced; in many instances, nitrogen limitation led to citric acid production in the medium. Lipids were mainly composed of C16 and C18 fatty acids. Most of the fatty acids of the microbial lipid were unsaturated and corresponded mainly to oleic, palmitic and linoleic acids. Linolenic acid (C18:3) was produced in significant quantities (between 10% and 20%, wt/wt of dry cell weight (DCW)) by strains H917 and Po1dL.