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BMC Public Health.2020 Jul;20(1):1128. 10.1186/s12889-020-09186-3. doi: 10.1186/s12889-020-09186-3.Epub 2020-07-17.

ウガンダのコレラが発生しやすい地域の表流水源(湖、河川、灌漑用水路、池)と湧水からの飲料水と生活用水の水質:重要な物理化学的パラメータの分析

The quality of drinking and domestic water from the surface water sources (lakes, rivers, irrigation canals and ponds) and springs in cholera prone communities of Uganda: an analysis of vital physicochemical parameters.

  • Godfrey Bwire
  • David A Sack
  • Atek Kagirita
  • Tonny Obala
  • Amanda K Debes
  • Malathi Ram
  • Henry Komakech
  • Christine Marie George
  • Christopher Garimoi Orach
PMID: 32680495 DOI: 10.1186/s12889-020-09186-3.

抄録

背景:

水は地球上で最も豊富な資源ですが、水不足は世界の40%以上の人々に影響を与えています。安全な飲料水へのアクセスは基本的人権であり、国連の持続可能な開発目標(SDG)6に掲げられています。世界的には、コレラなどの水を媒介とする病気が年間200万人以上の死者の原因となっています。コレラはアフリカとウガンダにおける不健康の主な原因となっています。本研究は、安全な飲料水へのアクセスを促進するために、ウガンダのコレラ常在地域の表流水と湧水の物理化学的特性を決定することを目的としている。

BACKGROUND: Water is the most abundant resource on earth, however water scarcity affects more than 40% of people worldwide. Access to safe drinking water is a basic human right and is a United Nations Sustainable Development Goal (SDG) 6. Globally, waterborne diseases such as cholera are responsible for over two million deaths annually. Cholera is a major cause of ill-health in Africa and Uganda. This study aimed to determine the physicochemical characteristics of the surface and spring water in cholera endemic communities of Uganda in order to promote access to safe drinking water.

方法:

ウガンダのコレラが発生しやすいコミュニティにおいて、2015年2月から2016年1月までの間に縦断的な研究を実施した。27のサイト(湖、川、灌漑用水路、湧水、池)からの飲料水を含む生活用水に使用されている表流水と湧水を毎月検査し、重要な物理化学的パラメータ、すなわちpH、温度、溶存酸素、導電率、濁度を測定しました。

METHODS: A longitudinal study was carried out between February 2015 and January 2016 in cholera prone communities of Uganda. Surface and spring water used for domestic purposes including drinking from 27 sites (lakes, rivers, irrigation canal, springs and ponds) were tested monthly to determine the vital physicochemical parameters, namely pH, temperature, dissolved oxygen, conductivity and turbidity.

結果:

全体では318の水サンプルが検査された。検査されたサンプルの26%(36/135)の平均値は、世界保健機関(WHO)が推奨する飲料水の範囲外であった。すべてのサイト(100%、27/27)で、WHOの飲料水推奨基準以上の平均濁度値と17℃以上の温度を有していた。また、湖沼の27%(3/11)と池の2/5では、pHと溶存酸素がそれぞれWHOの推奨範囲外(pHは6.5~8.5、溶存酸素は5mg/L未満)であった。これらの物理化学的条件はビブリオ・コレラエの生存に理想的な条件であった。

RESULTS: Overall, 318 water samples were tested. Twenty-six percent (36/135) of the tested samples had mean test results that were outside the World Health Organization (WHO) recommended drinking water range. All sites (100%, 27/27) had mean water turbidity values greater than the WHO drinking water recommended standards and the temperature of above 17 °C. In addition, 27% (3/11) of the lake sites and 2/5 of the ponds had pH and dissolved oxygen respectively outside the WHO recommended range of 6.5-8.5 for pH and less than 5 mg/L for dissolved oxygen. These physicochemical conditions were ideal for survival of Vibrio. cholerae.

結論:

この調査では、調査地域の表流水や湧水は飲み水としては安全ではなく、コレラを含む水由来の病気の伝播に有利な物理化学的パラメータを持っていることが明らかになりました。したがって、ウガンダがSDGs6の目標を達成し、2030年までにコレラを撲滅するためには、安全な飲料水へのアクセスを促進するためのより多くの努力が必要である。また、今回の調査では重要な水の物理化学的パラメータのみを明らかにしたため、硝酸塩や銅などの他の水の物理化学的パラメータを明らかにするためには、さらなる調査が必要であると考えられます。また、コレラ菌と物理化学的パラメータとの因果関係を明らかにするための研究も必要である。

CONCLUSIONS: This study showed that surface water and springs in the study area were unsafe for drinking and had favourable physicochemical parameters for propagation of waterborne diseases including cholera. Therefore, for Uganda to attain the SDG 6 targets and to eliminate cholera by 2030, more efforts are needed to promote access to safe drinking water. Also, since this study only established the vital water physicochemical parameters, further studies are recommended to determine the other water physicochemical parameters such as the nitrates and copper. Studies are also needed to establish the causal-effect relationship between V. cholerae and the physicochemical parameters.