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日本語AIでPubMedを検索

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Trials.2020 Jul;21(1):657. 10.1186/s13063-020-04586-7. doi: 10.1186/s13063-020-04586-7.Epub 2020-07-17.

体重減少ダイエットで肥満とプレ更年期女性の体重減少なしでアナンダミドと2-AGの空腹時レベルを減少させるホエイプロテインサプリメント

Whey protein supplementation reducing fasting levels of anandamide and 2-AG without weight loss in pre-menopausal women with obesity on a weight-loss diet.

  • Fatemeh Haidari
  • Vahideh Aghamohammadi
  • Majid Mohammadshahi
  • Kambiz Ahmadi-Angali
  • Mohammad Asghari-Jafarabadi
PMID: 32680548 DOI: 10.1186/s13063-020-04586-7.

抄録

背景:

代謝異常の修飾における乳タンパク質の重要性にもかかわらず,エンドカンナビノイドへの影響については注目されていない.

BACKGROUND: Despite the importance of dairy proteins in modifying of metabolic abnormalities, no attention has been given to their effects on endocannabinoids.

方法:

60名の肥満女性の合計数は、2ヶ月間の無作為化臨床試験で募集されました。無作為割り付け後、対照群(n=30)と介入群(n=30)のいずれかに割り付けた。その後、すべての被験者は、推定エネルギー必要量以下の800kcalの低カロリー食生活を続けた。介入群には、アイソカロリーダイエットとホエイプロテインパウダー(30g/日)を投与した。ベースラインと2ヶ月間の空腹時体温計、血糖値、血清インスリン、インスリン抵抗性、脂質プロファイル、AEA、および2-AGを測定した。

METHODS: A total number of 60 obese women were recruited in a 2-month randomized clinical trial. Following random allocation, they were assigned to one of the two groups: control (n = 30) and intervention (n = 30). Then, all the subjects followed a hypocaloric diet of 800 kcal below estimated energy needs. The intervention group received isocaloric weight-loss diet and whey protein powders (30 g/day). Baseline and 2-month fasting anthropometric, blood glucose, serum insulin, insulin resistance, lipid profile, AEA, and 2-AG were measured.

結果:

研究群は、MUFA摂取量(p=0.021)を除き、ベースライン特性(p>0.05)が均質であった。介入群では、研究終了時のエネルギーおよび多量栄養素摂取量に対照群と比較して有意差は認められなかった(p>0.05)。ANCOVAの結果、介入群の体重とBMIは対照群と比較して有意な減少は認められなかった(p>0.05)が、WC、体脂肪、FBS、AEA、2-AG、総コレステロール、トリグリセリドは対照群と比較して介入群で減少し、HDL-cは対照群と比較して有意に増加した(p<0.05)。

RESULTS: The study groups were homogenous in terms of baseline characteristics (p > 0.05) except for MUFA intake (p = 0.021). There were no significant differences in energy and macronutrient intakes in the intervention group compared to the control group at the end of the study (p > 0.05). The results of the ANCOVA did not show significant reductions in body weight and BMI of the intervention group compared to the control group (p > 0.05); however, WC, body fat, FBS, AEA, 2-AG, total cholesterol, and triglyceride decreased and HDL-c significantly increased in the intervention group compared to the control group (p < 0.05).

結論:

本研究では、減量食とホエイプロテインの同時摂取がエンドカンナビノイドの減少に及ぼす影響を調べた。

CONCLUSIONS: In this study, the effects of simultaneous weight-loss diet and whey protein supplementation on the reduction of endocannabinoids were determined.

臨床試験登録:

Iranian Registry of Clinical Trials IRCT2017021410181N8 .2017年3月に登録されました。

TRIAL REGISTRATION: Iranian Registry of Clinical Trials IRCT2017021410181N8 . Registered on March 2017.